Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βλάπτει τα οικοσυστήματα και τις υποδομές ακόμη και στις πιο ψυχρές χώρες της Ευρώπης. «Σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, τα ψυχρά κύματα γίνονται λιγότερο έντονα και λιγότερο συχνά», δήλωσε ο Izidine Pinto, συν-συγγραφέας μιας μελέτης από επιστήμονες του World Weather Attribution και ερευνητής του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου των Κάτω Χωρών.

Ακριβώς όπως η κλιματική αλλαγή κάνει τους καύσωνες πιο θερμούς και πιο συχνούς, παράγει ψυχρές περιόδους που είναι και πιο ήπιες και πιο σπάνιες, διαπίστωσαν οι ερευνητές του WWA, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο με κριτές για να προσδιορίσουν την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο ηπιότερος καιρός στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη επιταχύνει το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής, ενώ η αυξανόμενη συχνότητα των παγετώνων και της απόψυξης καταστρέφει τις υποδομές και δημιουργεί ένα πιο στρωτό στρώμα χιονιού που αυξάνει τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το κύμα ψύχους νωρίτερα αυτό το μήνα είδε το σουηδικό χωριό Vittangi να καταγράφει χαμηλό -44,6C (-48,3F) στις 5 Ιανουαρίου – την πιο χαμηλή θερμοκρασία αυτού του αιώνα στις Σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα ήταν περίπου 4C ψυχρότερη σε όλη τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες του WWA.

Η ανάλυση ιστορικών δεδομένων από την WWA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια ψυχρή περίοδο μπορεί να αναμένεται μία φορά κάθε 15 χρόνια. Ωστόσο, όταν εξέτασαν τον μέσο όρο της θερμοκρασίας των πέντε ημερών, διαπίστωσαν ότι το κύμα ψύχους του Ιανουαρίου ήταν μόλις το 12ο ψυχρότερο από το 1950.

Οι επιστήμονες συνδύασαν αυτές τις παρατηρήσεις με κλιματικά μοντέλα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο πενθήμερο ψυχρό κύμα είναι πλέον πέντε φορές λιγότερο πιθανό να συμβεί υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ τα μονοήμερα ακραία ψυχρά φαινόμενα είναι 12 φορές λιγότερο πιθανά.

Εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – σε σύγκριση με την τρέχουσα αύξηση κατά 1,2C – τα πενθήμερα ψυχρά κύματα θα γίνουν άλλα 2,5C θερμότερα, ενώ τα μονοήμερα ακραία φαινόμενα θα γίνουν 2C θερμότερα.

«Οι εκπομπές από την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ενισχύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τη ζωή μας πιο επικίνδυνη, πιο ακριβή και πιο αβέβαιη», δήλωσε ο Pinto.