Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε περικοπές στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων και σε αστικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό νότια περιοχή του Αλγκάρβε, όπου μια σοβαρή ξηρασία έχει σχεδόν αδειάσει τις δεξαμενές.

Στην άλλη άκρη της Ιβηρικής χερσονήσου, η βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ και οι αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης δήλωσαν την Πέμπτη ότι θα μειώσουν την πίεση του νερού στα συστήματα τροφοδοσίας ορισμένων πόλεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας, Ντουάρτε Κορντέιρο δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι η γεωργική άρδευση στην περιοχή θα πρέπει να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 25% από τα περσινά επίπεδα, αλλά οι περικοπές θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 50% γύρω από ορισμένους ταμιευτήρες φραγμάτων με λιγότερο νερό.

Οι αστικοί καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ και των ξενοδοχείων, θα αντιμετωπίσουν περικοπές της τάξης του 15%.

Κορντέιρο: Αν δεν δράσουμε, θα φτάσουμε στο τέλος του 2024 χωρίς νερό για δημόσια παροχή

«Οι ταμιευτήρες του Αλγκάρβε βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν φτάσει ποτέ. Αν δεν γίνει τίποτα σε σχέση με τη μετριοπάθεια από την πλευρά της κατανάλωσης, θα φτάσουμε στο τέλος του 2024 χωρίς νερό για τη δημόσια παροχή», είπε ο Κορντέιρο.

Οι ταμιευτήρες νερού στην ηπειρωτική Πορτογαλία είναι κατά μέσο όρο γεμάτοι κατά 73%, με ορισμένους στο βορρά να είναι γεμάτοι ως αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων, ενώ στην Αλγκάρβε είναι κατά μέσο όρο γεμάτοι μόνο κατά 25%, με ορισμένους να φτάνουν στο 8%-15%, σε σύγκριση με 45% πριν από ένα χρόνο, πρόσθεσε.

Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αφήσει την Ιβηρική χερσόνησο στην πιο ξηρή της κατάσταση εδώ και 1.200 χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι καταλανικές αρχές προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα επιβληθούν νέοι έκτακτοι περιορισμοί, έως και 80% για τη χρήση νερού στη γεωργία, μόλις η συνολική στάθμη των ταμιευτήρων της περιοχής φθάσει το 16%. Οι ταμιευτήρες είναι τώρα γεμάτοι μόλις κατά 16,2%.

Το γέμισμα άδειων πισινών θα απαγορευτεί, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών εγκαταστάσεων. Για τις εξωτερικές πισίνες, οι σύλλογοι θα υποχρεωθούν να κλείσουν όλα τα ντους τους. Τα ντους στις παραλίες θα κλείσουν επίσης.

Σε όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ στην περιοχή της Βαρκελώνης.

Στη νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας, αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι θα υπάρξουν περιορισμοί νερού σε μεγάλες πόλεις όπως η Σεβίλλη, η Κόρδοβα ή η Μάλαγα μέχρι το καλοκαίρι, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις μέχρι τότε. Η πίεση του νερού έχει ήδη μειωθεί τη νύχτα σε ορισμένες πόλεις.