Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας που αναμένεται να δοκιμαστεί από το επερχόμενο κύμα καύσωνα το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα είναι το μεγαλύτερο του καλοκαιριού -μέχρι στιγμής-, με πολυήμερη διάρκεια και θερμοκρασίες που ενδέχεται να φτάσουν ή να ξεπεράσουν κατά τόπους τους 45 βαθμούς.
Η Ελλάδα θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες στον ρυθμό του “Hitzelflaute” όπως αποκαλείται στην ενεργειακή αργκό η έντονη ηλιοφάνεια με άπνοια (πρόκειται για τον αντίποδα του “Dunkelflaute” που είναι η σκοτεινή άπνοια), φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κεντρική Ευρώπη και αποτέλεσε crash test και για τα εκεί ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ήταν εν πολλοίς επιτυχημένο. Στα καθ΄ημάς, το μήνυμα που εκπέμπει η «Ομάδα Δράσης» ΥΠΕΝ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ που συνεδρίασε χθες (Κυριακή 20 Ιουλίου) υπό την προεδρία του Υπουργού ΠΕΝ Σταύρου Παπασταύρου είναι ότι ο βαθμός ετοιμότητας είναι υψηλός και το σύστημα επαρκώς θωρακισμένο για να καλύψει υπό κανονικές συνθήκες την υψηλή ζήτηση που αναμένεται λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με την τουριστική κίνηση να πλησιάζει στο ζενίθ. Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται από την Τρίτη έως την Πέμπτη και τα μέγιστα φορτία εκτιμώνται ότι θα προσεγγίσουν τα 11 GW τις μεσημεριανές ώρες και τα 10 GW τις βραδινές.
Όπως τονίζουν στο energygame.gr παράγοντες με άριστη γνώση του θέματος, η αύξηση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών αποτελεί μια από τις βασικές «γραμμές άμυνας» για τις αιχμές της ζήτησης κατά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ για τις βραδινές ώρες -που τα φωτοβολταϊκά σβήνουν- το σύστημα είναι ενισχυμένο με επιπλέον 870 MW από την νέα μονάδα φυσικού αερίου των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ αν απαιτηθεί στη «μάχη» για την κάλυψη της ζήτησης θα επιστρατευθούν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Δημήτριος). Την ίδια στιγμή, οι τεχνικοί των Διαχειριστών είναι έτοιμη να παρέμβουν για αποκατάσταση τυχόν βλαβών, ενώ από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ τονίζεται και η επάρκεια ανταλλακτικών σε περίπτωση που υπάρξουν καταστροφές εξοπλισμού από πυρκαγιές που συχνά «συνοδεύουν» τους καύσωνες. Από εκεί και πέρα, θετικά στοιχεία που δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία είναι επίσης η διαθεσιμότητα του στόλου των συμβατικών μονάδων και το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «γενικευμένο καύσωνα» που να επηρεάζει ταυτόχρονα όλες τις χώρες στη βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας, όπως συνέβη πέρυσι τέτοιο καιρό. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα ήταν εκτός από τον υδράργυρο να εκτοξευθούν στα ύψη και οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 22 Ιουλίου 2024, η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε διαμορφωθεί στα 219,28 ευρώ/MWh, με την μέγιστη τιμή -τις βραδινές ώρες- να εκτινάσσεται στα 850 ευρώ.
Καύσωνας και χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού
Το ότι η εικόνα φέτος είναι βελτιωμένη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αποτυπώνεται εξάλλου και στα επίπεδα των τιμών στον «άξονα» Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας που εμφανίζεται ευάλωτος σε επεισόδια υψηλών τιμών ηλεκτρισμού υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Για σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 115,28 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή -στις 20.00- στις 213,53 ευρώ/MWh. Η περιορισμένη αιολική παραγωγή λόγω Hitzelflaute διαμορφώνει το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 33,63% έναντι 45,32% που είναι η συνεισφορά του φυσικού αερίου, με τις εισαγωγές να συνεισφέρουν λίγο πάνω από 10%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται με φειδώ καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα) 4,75% και οι λιγνίτες να συμμετέχουν με 1,34%. Σε Ρουμανία και Βουλγαρία η μέση τιμή είναι 111,39 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία 109,77 ευρώ/MWh. Αν και οι τιμές αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν χαμηλές, είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές που παρατηρούνταν ένα χρόνο πριν και το ότι έχει «μπει στην πρίζα» και η ευρωπαϊκή Task Force με αντικείμενο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ και την εξομάλυνση των διαφορών τιμών μεταξύ της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ακόμα ένας λόγος που δικαιολογεί αισιοδοξία.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες καθώς και το σχέδιο κάλυψης επάρκειας εφοδιασμού του συστήματος ακόμα και υπό έκτακτες συνθήκες (δηλαδή στο χειρότερο σενάριο της μη διαθεσιμότητας ορισμένων συμβατικών μονάδων) με την παράλληλη αξιοποίηση των προληπτικών μέτρων που έχουν αναπτυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Αναλύθηκαν επίσης οι μέχρι τώρα επιπτώσεις που είχαν υψηλές θερμοκρασίες στα υπόγεια και εναέρια καλώδια καθώς και οι επεμβάσεις που απαιτήθηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν, εν πολλοίς λόγω της θερμικής καταπόνησης των υποδομών (μετασχηματιστές και γραμμές μεταφοράς).
Διαβάστε ακόμη