Δεκαπέντε σενάρια κρίσης περιλαμβάνει το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού της Ελλάδας, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση. Να σημειωθεί πως ο ENTSO-E αναγνωρίζει 23 περιφερειακά σενάρια. Το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση κατατάσσει τα σενάρια κρίσης σε πέντε κατηγορίες: Κακόβουλες επιθέσεις, φυσικούς κινδύνους, πανδημία / ανθρώπινο λάθος, ανεπάρκεια ορυκτών καυσίμων, βλάβες συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την ανάλυση των υπό εξέταση σεναρίων προκύπτει ότι η εμφάνιση των σεναρίων «Διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου» και οι «Κυβερνοεπιθέσεις Β» (σε οντότητες που συνδέονται με το Σύστημα / Δίκτυο) αναμένεται να έχουν τις δυσμενέστερες συνέπειες στην τροφοδοσία των καταναλωτών και σύμφωνα με το σχέδιο «καθιστούν απαραίτητη την ταχεία προσαρμογή των σχεδιασμών και την παράλληλη λήψη μέτρων πρόληψης, αντιμετώπισης και άμβλυνσης των επιπτώσεων από τους αρμόδιους φορείς». Προβλέπεται η δημιουργία τριών οργάνων, και συγκεκριμένα η Ομάδα Διαχείρισης Διακινδύνευσης (ΟΔΔ), ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΥΔΚΑΕ) και η Ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση της διακινδύνευσης (OEAΔ).
Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχοντας στη διαβούλευση επισημαίνει μεταξύ άλλων το ζήτημα της θωράκισης των διασυνδεδεμένων νησιών έναντι οποιουδήποτε κινδύνου για blackout. Όπως αναφέρει, «παρόλο που εξασφαλίζεται πλήρως η αρχή του Ν-1 στη διασύνδεση, κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο να θωρακισθούν τα διασυνδεόμενα νησιά έναντι οποιουδήποτε κινδύνου για blackout. Η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης στα νησιά (όπως προτείνεται), μαζί με τις τοπικές ΑΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν ένα ηλεκτρικό σύστημα που θα λειτουργεί με τις αρχές και τεχνικές των Microgrids παράλληλα με την διασύνδεση, χωρίς τον κίνδυνο ενδεχόμενου blackout. Επομένως, κρίνουμε απολύτως αναγκαίο να υποστηριχθούν οι προτεινόμενες δράσεις για την αποφυγή οποιουδήποτε τυχόν blackout στα νησιά». Επίσης, αναφέρει πως «το σχέδιο έχει πολύπλοκη δομή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα 15 εθνικά σενάρια, οπότε θα απαιτηθεί εκπαίδευση και κινητοποίηση σημαντικού αριθμού στελεχών τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων».
Από την πλευρά της, η Elpedison τονίζει πως δεν αναλύεται επαρκώς η εφαρμογή του μηχανισμού αποζημίωσης στο πλαίσιο της λειτουργίας των μονάδων στην Αγορά Εξισορρόπησης. «Θεωρούμε ότι η συμπλήρωση της διοικητικής διαδικασίας κατά την οποία επιβάλλεται ελάχιστη τιμή προσφοράς στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν μόνο φυσικό αέριο πρέπει να εφαρμόζεται και στην Αγορά Εξισορρόπησης, ειδικότερα δε όσον αφορά την ανοδική ενέργεια ενεργοποίησης ώστε να μην ρυθμίζεται ασύμμετρα η λειτουργία των παραγωγικών μονάδων». Επίσης, αναφορικά με τη λειτουργία μονάδων εναλλακτικού καυσίμου και στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρέωσης στις μονάδες αυτές να διορθώσουν τη θέση τους, η Elpedison τονίζει πως «είναι κρίσιμο να ληφθεί υπόψη ο βαθμός ρευστότητας στις ενδοημερήσιες αγορές. Η απουσία αυτής, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αποκλίσεις και, συνακόλουθα, χρεώσεις μη συμμόρφωσης για τις οποίες δεν ευθύνεται ο παραγωγός, αλλά επιτάσσονται στο πλαίσιο της ασφάλειας εφοδιασμού. Στις περιπτώσεις αυτές, οι παραγωγοί των επίμαχων μονάδων θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή συναφών χρεώσεων λόγω αποκλίσεων».
Διαβάστε ακόμη