Η επέκταση του δικτύου των διαδρόμων μεταφοράς ηλεκτρισμού -κατά κύριο λόγο- αλλά και φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου στο χθεσινό ΚΥΣΟΙΠ, κατά το οποίο -μεταξύ άλλων- επιβεβαιώθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (που βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να «μπει στην πρίζα» μέσα στο καλοκαίρι), και για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης- Φολεγάνδρου- Μήλου-Σερίφου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 κλείνοντας τον κύκλο των διασυνδέσεων των Κυκλάδων.
Παρουσιάστηκε επίσης η πρόοδος της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων (όπου η διαγωνιστική διαδικασία έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση και επίκειται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το καλώδιο Κορίνθου-Κω και τους Σταθμούς Μετατροπής στα δυο άκρα) και αυτής των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029 και 2030 αντίστοιχα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ, εντός του μήνα αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ενώ σε διαβούλευση βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το βασικό κορμό της διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Νέα Σάντα- Λέσβος). Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι μελέτες γραφείου και για τα δύο έργα.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, τονίστηκε ιδιαίτερα ο τετραπλασιασμός των επενδύσεων στις διασυνδέσεις από το 2019 ως σήμερα, κάτι που «μεταφράζεται» σε ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου και του ενεργειακού εφοδιασμού, επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ (σε συνδυασμό και με τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα στο Δίκτυο Διανομής) και ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Επισημάνθηκε επίσης ότι στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτά που έχουν διασυνδεθεί στο σύστημα, κάτι που συνηγορεί υπέρ της επιτάχυνσης των νησιωτικών διασυνδέσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα επενδύσεις στα δίκτυα ύψους 2,1 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 3,9 δισ. ευρώ, με τις συνολικές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές να υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη