Τη δυνατότητα να επιτύχουν ακόμα και αρνητικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Στους λογαριασμούς που παρατίθενται, φαίνονται οι λογαριασμοί ενός φυσικού προσώπου και μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στα Ιωάννινα, που είναι μέλη στην Ενεργειακή Κοινότητα «Κοινέργεια». Ο λογαριασμός του φυσικού προσώπου αφορά στην περίοδο 15 Μαΐου 2023 – 7 Ιανουαρίου 2024. Το συνολικό ποσό (χρεώσεις ρεύματος, ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόροι) που καλείται να πληρώσει είναι 275,53 ευρώ, αλλά ο λογαριασμός είναι αρνητικός κατά 381,06 ευρώ (πιστωτικό υπόλοιπο).

 

 

Αυτό σημαίνει ότι αν για έναν ή περισσότερους μήνες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου της Ενεργειακής Κοινότητας, τότε το ποσό που προκύπτει θα αφαιρείται από το πιστωτικό υπόλοιπο και πρακτικά ο καταναλωτής δεν θα πληρώνει μέχρι αυτό να μηδενιστεί.

Στην περίπτωση της επιχείρησης, το ποσό που πρέπει να πληρώσει για την περίοδο 15 Μαΐου 2023 είναι 920,94 ευρώ, αλλά ο λογαριασμός είναι αρνητικός κατά 1.542,26 ευρώ

Ο συλλογικός εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering) εφαρμόζεται από τις Eνεργειακές Kοινότητες, με βάση τους κανόνες που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382 (ΦΕΚ 759Β/5.3.2019). Τον Ιανουάριο, η Electra Energy και η ΕΚΠΟΙΖΩ, μαζί με 14 κοινότητες/φορείς απ’ όλη την Ελλάδα έστειλαν επιστολή προς το ΥΠΕΝ και τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναφορικά με καταγγελίες ότι ο συμψηφισμός δεν εφαρμοζόταν από παρόχους, σε κοινότητες όπως η Κοινέργεια, οι οποίες είχαν εν λειτουργία έργο για πάνω από 12 μήνες.

Το ΥΠΕΝ αντέδρασε άμεσα, πιέζοντας τους προμηθευτές για να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Όπως επισημαίνει στο energygame.gr ο Χρήστος Βρεττός από την Electra Energy, αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα «ιστορικό ορόσημο» για την ενεργειακή δημοκρατία στην Ελλάδα. «Η ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, των οποίων η βιωσιμότητα η ανταγωνιστικότητα πλήττεται από τις επίμονα υψηλές τιμές», σημειώνει.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όλοι οι πάροχοι, σε όλα τα έργα συμψηφισμού Ενεργειακών Κοινοτήτων, θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τον συμψηφισμό, σωστά, εμπρόθεσμα, και διαφανώς. Οπότε τα αιτήματά μας παραμένουν. Διάφορες κοινότητες ανά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν συλλογικά φωτοβολταϊκά πάρκα με εικονικό συμψηφισμό» συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ενεργειακή Κοινότητα Κοινέργεια, στα Ιωάννινα, έχοντας ολοκληρώσει δύο έργα συμψηφισμού, συνεχίζει με ένα νέο νέο καινοτόμο έργο, το Community Solar Garden, το οποίο θα είναι το πρώτο κοινοτικό αγροτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών θα βρεθεί χώρος εντός της πόλης για την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος (έως 10kwp), το οποίο θα συνδυαστεί με έναν αστικό λαχανόκηπο. «Ως Electra Energy συνεχίζουμε να επιδιώκουμε αυτές τις συνεργασίες μεταξύ Δήμων και Ενεργειακών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα έχουμε ετοιμάσει ένα Πρόγραμμα Κατάρτισης δημοτικών υπαλλήλων στο πλαίσιο του έργου LIFE LOOP, το οποίο θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε τους επόμενους μήνες σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Βρεττός