Στις προτάσεις που εγκρίθηκαν την Τρίτη, τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασαν τρόπους για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμη ενέργεια, να διασφαλιστεί ένα ανθεκτικό και απανθρακοποιημένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και να υποστηριχθούν οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ. Το κείμενο που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές καλεί για την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για το ευρωπαϊκό δίκτυο και τονίζει την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις και αναβαθμίσεις υποδομών, ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο και να αυξηθεί η διασυνοριακή μεταφορική ικανότητα.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και αναβαθμίσεις για την αύξηση της διασυνοριακής και εθνικής μεταφορικής ικανότητας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη για στενότερη εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα απανθρακοποιημένο, ευέλικτο και ανθεκτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκθεση ζητά σαφέστερους και αποτελεσματικότερους κανόνες και διαδικασίες για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, πέραν των δημόσιων χρηματοδοτικών μηχανισμών, και τη διασφάλιση ότι τα τιμολόγια δικτύου αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Τονίζεται η ανάγκη επενδύσεων για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης του δικτύου και την αποφυγή περιορισμού της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας λόγω περιορισμένης χωρητικότητας.
Την ανάγκη για ενιαίο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών δικτύων τονίζουν οι ευρωβουλευτές
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τη σημασία ενός πιο συντονισμένου και πλήρως πανευρωπαϊκού σχεδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να συνδεθούν τα σύνορα, οι τομείς και οι περιοχές. Αναφέρουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα στα ηλεκτρικά δίκτυα και να υπάρξουν περισσότερες διασυνοριακές διασυνδέσεις. Η αποδοχή από το κοινό και η αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες είναι κρίσιμες για την επιτυχία νέων έργων δικτύου, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
«Το μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο ήταν μια επώδυνη απόδειξη του πόσο ευάλωτα παραμένουν τα δίκτυά μας. Ήταν μια υπενθύμιση ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης θα αποτύχει αν δεν επενδύσουμε το ίδιο στρατηγικά στις υποδομές όσο και στις ανανεώσιμες πηγές. Το μπλακ άουτ δεν απέδειξε την αποτυχία της Ενεργειακής Ένωσης – το αντίθετο. Χάρη στις διασυνοριακές διασυνδέσεις, η Γαλλία μπόρεσε να παρέμβει άμεσα. Τώρα η Επιτροπή πρέπει να δράσει αποφασιστικά, δίνοντας προτεραιότητα στον σχεδιασμό και τον συντονισμό για τα δίκτυα και την αποθήκευση – αλλιώς θα συνεχίσουμε να περνάμε από κρίση σε κρίση», δήλωσε η εισηγήτρια Άννα Στούργκ (Renew, Αυστρία).
«Στέλνουμε ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στην Επιτροπή να διατηρήσει ένα καλά χρηματοδοτούμενο Ταμείο Connecting Europe Facility for Energy (CEF-E) στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζονται τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να είναι πιο διαθέσιμα για τις αναβαθμίσεις των δικτύων», πρόσθεσε. Η έκθεση εγκρίθηκε με 52 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 2 αποχές. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύνοδο της 16-19 Ιουνίου 2025 στο Στρασβούργο.
Η διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο και σε τμήματα της Γαλλίας στις 28 Απριλίου 2025 ανέδειξε την κρίσιμη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού δικτύου. Ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης είναι ουσιώδης για την επίτευξη της καθαρής ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ και την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ παράλληλα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτούνται 584 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ηλεκτρικά δίκτυα την τρέχουσα δεκαετία. Αυτό περιλαμβάνει διασυνοριακές διασυνδέσεις και την προσαρμογή των δικτύων διανομής στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα.
Διαβάστε ακόμη