Με ισχυρές επιφυλάξεις, στην καλύτερη περίπτωση, υποδέχθηκε η αγορά το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων στους κλάδους τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, «Εξοικονομώ – Επιχειρώ».

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων γίνεται 1,5 έτος περίπου μετά την προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, ενώ ο προϋπολογισμός «ψαλιδίστηκε» στα 175,76 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν ο μέχρι πρότινος γνωστός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ.

Η σύντομη περίοδος υποβολής των αιτήσεων προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην αγορά. Η υποβολή των προτάσεων ξεκίνησε χθες, Τρίτη, 12 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 31 Μαρτίου (και ώρα 18:00).

Όπως αναφέρει στο energygame.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων (ΣΜΜΙΔΕ) Νομού Ξάνθης, Αννέτα Τσελεπή, το χρονικό περιθώριο των 12 εργάσιμων είναι πολύ μικρό ώστε οι μηχανικοί να διαβάσουν τον Οδηγό, να συμβουλεύσουν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και να ετοιμάσουν τον πλήρη φάκελο για την υποβολή της αίτησης. Ο Σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή προς το ΥΠΕΝ, αναφέροντας αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων, καθώς είναι μόλις 12 εργάσιμες ημέρες. Μάλιστα χθες, σύμφωνα με την κ. Τσελεπή, η πλατφόρμα δεν λειτούργησε λόγω τεχνικού προβλήματος. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, με βάση τη σειρά προτεραιότητας και όχι τη βαθμολογία.

Η κ. Τσελέπη σημειώνει ότι το ΥΠΕΝ θα πρέπει να μεταθέσει για αργότερα την ημερομηνία έναρξης για την υποβολή των αιτήσεων, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος στους μηχανισμούς να μελετήσουν τον Οδηγό, καθώς, πέραν των άλλων, έχει διαφορές σε σχέση με το κείμενο που είχε προδημοσιευτεί. Σε κάθε περίπτωση, ζητείται να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και να παραμείνει ανοιχτό το πρόγραμμα μέχρι να εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Για την προετοιμασία του φακέλου χρειάζεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας, καθώς για κάποιες από τις παρεμβάσεις απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) από ενεργειακό επιθεωρητή και για κάποιες άλλες ενεργειακός έλεγχος, με τον οποίο λίγοι μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι. Σημειώνεται ότι σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα οποία η υπαγωγή πραγματοποιήθηκε με χρονική προτεραιότητα και έως της εξάντλησης των κονδυλίων και όχι με βαθμολογία, υπήρχε διάστημα προετοιμασίας τουλάχιστον 15 ημερών από την έκδοση του Οδηγού έως την έναρξη των αιτήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δύο κύκλοι του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Πάντως, από την πλευρά των επιχειρήσεων έχει εκδηλωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ως πιο «ζεστές» για να συμμετάσχουν, αλλά ενδιαφέρον εκφράζεται από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που εκτείνεται ως ακόμα και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας) αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά.

Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%.