H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να να καταστεί χώρα-εξαγωγός «πράσινης» ενέργειας προς τις γειτονικές αγορές. Αυτό πιστεύει ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε Θέματα Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, μιλώντας χθες στο συνέδριο Power & Gas Forum. Η χώρα στοχεύει και καθίσταται κόμβος πράσινης ενέργειας, γεγονός που απαιτεί την ανάπτυξη διασυνδέσεων με τις υπόλοιπες γειτονικές αγορές. «Οι διασυνδέσεις είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε στην εξωτερική ενεργειακή μας πολιτική», ανέφερε ο κ. Τσάφος.

Ο κ. Τσάφος ανέδειξε τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εκκινήσει μια πιο συστηματική συζήτηση γύρω από τα θέματα των δικτύων, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης εργαλείων και πλαισίου προκειμένου να καταστεί δυνατό ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους, όπως αυτό που περιγράφεται στην ενεργειακή επικαιρότητα για τα δίκτυα.

Το «αγκάθι» των περικοπών

Έθεσε επίσης ένα άλλο ζήτημα στο τραπέζι. Αφού στάθηκε στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, όπου τα υφιστάμενα νούμερα, εν συνόλω, φτάνουν τα 35 GW, δημιουργούνται δύο νέες πραγματικότητες. Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το νέο ερώτημα που αφορά τον τρόπο αποζημίωσης της ενέργειας που παράγεται σε ώρες που δεν χρειάζεται βάσει της ζήτησης. Από την άποψη αυτή, η συζήτηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα των περικοπών αλλά πολύ περισσότερο να επεκταθεί στο παραπάνω ζήτημα που ολοένα και περισσότερο καθίσταται μια «κανονικότητα» της αγοράς ενέργειας. «Δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση». Δεν υπάρχει ανάλογη πείρα από άλλες χώρες ή τουλάχιστον δοκιμασμένη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να προκύψουν εργαλεία και λύσεις.

Ο κ. Τσάφος θεωρεί αδήριτη ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ενεργειακή στρατηγική δεδομένου ότι πλέον το «κέντρο βάρους» μετατοπίζεται από την παραγωγή στη διαμετακόμιση, γεγονός που υπηρετείται από την υφιστάμενη ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας. Ειδικότερα, ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, όπου τα υφιστάμενα νούμερα, εν συνόλω, φτάνουν τα 35 GW, δημιουργεί δύο πραγματικότητες που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη.