Νέο τοπίο δημιουργούν στη λιανική αγορά οι κινήσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, για ενίσχυση των δικτύων καταστημάτων με διάφορα μοντέλα συνεργασίας. Οι εταιρείες λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια εκ των πραγμάτων θα κληθούν να μετεξελιχθούν από απλοί πάροχοι ενέργειας σε ολιστικούς παρόχους ενεργειακών λύσεων, προσφέροντας ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών που θα βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τις ενεργειακές υπηρεσίες. ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Protergia, nrg, ελίν αναπτύσσουν τις στρατηγικές τους, με τους περισσότερους παρόχους να αναφέρουν στο energygame.gr πως έχουν στα σχέδιά τους την επέκταση του δικτύου καταστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ενίσχυσε πρόσφατα το δίκτυο καταστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιό της με 10 νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό 8 νέα καταστήματα σε Κηφισιά, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Ελευσίνα Αττικής, καθώς και σε Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Λάρισα, ενώ σύντομα ανοίγουν ακόμη δύο καταστήματα σε Πάτρα και Παγκράτι. «Συνολικά, τα νέα, πλήρως ανασχεδιασμένα καταστήματα και Pop-Up σημεία της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 20 με τον μετασχηματισμό του δικτύου να προχωρά δυναμικά, σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε η εταιρεία

Ρόλο στο νέο τοπίο έχει διαδραματίσει και η συμφωνία για εξαγορά της Κωτσόβολος, αφού αποτελεί μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ επιτρέπει στην επιχείρηση να υλοποιήσει γρηγορότερα το σχέδιό της να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών. Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και e-shop. Το deal ήρθε σε μία εποχή που η ενεργειακή μετάβαση και ο νέος εξηλεκτρισμός αλλάζουν την παγκόσμια αγορά.

Στο εξής, ο καταναλωτής θα αναζητεί όλο και περισσότερο λύσεις για την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνει, τις οποίες μπορεί να βρίσκει µε την καθοδήγηση εκπαιδευμένου προσωπικού κατά την επίσκεψή του σε φυσικά καταστήματα του δικτύου της ΔΕΗ.

ΗΡΩΝ

Σε συνεχή ανάπτυξη βρίσκεται από το 2019 και το δίκτυο καταστημάτων ΗΡΩΝ. Ήδη σήμερα απαριθμεί 30 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη, έχοντας στόχο τα 50 καταστήματα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Όπως σχολιάζει ο ΗΡΩΝ, η οποία ανήκει στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το δίκτυο Καταστημάτων βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των καταναλωτών που επιθυμούν να έχουν ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας για την επιχείρηση και το νοικοκυριό τους, όσο και τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτή την διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Με ένα μείγμα franchise και ιδιόκτητων Καταστημάτων,

Ο σχεδιασμός των καταστημάτων έχει γίνει με πρώτη προτεραιότητα την εμπειρία του πελάτη. Ο καταναλωτής που θα επισκεφθεί το Κατάστημα μπορεί με την κατεύθυνση των εξειδικευμένων Συμβούλων ενέργειας να ενημερωθεί αναλυτικά για την αγορά ενέργειας και τον ανταγωνισμό, για τα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα και τα πλεονεκτήματά τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εξοφλήσει τον λογαριασμό του ΗΡΩΝ (χωρίς έξοδα συναλλαγής), άλλων προμηθευτών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, καθώς και του δημοσίου. Ο ΗΡΩΝ διαθέτει συνεργασίες και με άλλους φορείς στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πωλήσεων, όπως και σημεία shop-in-shop σε περιοχές που δεν υπάρχει ακόμη φυσική παρουσία με Κατάστημα, ωστόσο δεν υπάρχει συνεργασία με κάποιο δίκτυο καταστημάτων στο κομμάτι της λιανικής.

Protergia

Δυναμικό παρών δίνει και η Protergia, αφού το δίκτυό της αποτελείται από 85 καταστήματα πανελλαδικά. Η Protergia διαθέτει ήδη ένα μεγάλο δίκτυο, ενώ βρίσκεται πάντα σε συνεχή διεύρυνση ανάπτυξης του δικτύου της έχοντας ως στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των πελατών της ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, αναφέρει η εταιρεία.

Έχοντας στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, έχει αναπτύξει συνεργασία με τα καταστήματα Cosmote & Γερμανός, δίνοντας έτσι την δυνατότητα αποπληρωμής των λογαριασμών της σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων καθώς και εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα διαθέσιμα προϊόντα & υπηρεσίες της . Όσον αφορά το κομμάτι του Shop – in – shop, η εταιρεία σχολίασε πως «η Protergia βρίσκεται συνεχώς σε διερεύνηση των κατάλληλων λύσεων προκειμένου να καλύπτει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της». Η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο Franchise.

nrg

Μέχρι τον Μάιο του 2024, η nrg υπολογίζει να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της από 4 σε συνολικά 7 λειτουργικά καταστήματα. Επιπλέον, σχεδιάζει να ανοίξει 3 νέα καταστήματα κατά τη διάρκεια του φετινού έτους, αυξάνοντας περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά. Όσον αφορά στο μέλλον, η nrg σημείωσε στο energygame.gr πως «ο φιλόδοξος στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα με σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων στις πόλεις υψηλού δημογραφικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, στο σύνολο της επικράτειας». Το δίκτυο καταστημάτων της nrg αυτή τη στιγμή αποτελείται από τέσσερα καταστήματα. Δύο στην Αθήνα, στα κεντρικά της εταιρείας στο Μαρούσι, και στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Κηφισιάς και δύο στη Θεσσαλονίκη, κεντρικά στην οδό Ελ. Βενιζέλου και ανατολικά στην Καλαμαριά, Κομνηνών 80.

Το πελατολόγιο της nrg περιλαμβάνει πληθώρα δικτύων εμπορικών καταστημάτων στους τομείς της προμήθειας ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης. Ενδεχόμενες συνεργασίες στον τομέα της λιανικής προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών είναι υπό διαρκή αξιολόγηση.

Το πλάνο της nrg περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων μέσω του μοντέλου franchise. Πάντως, η ανάπτυξη shop-in-shop δικτύου δεν υφίσταται στα άμεσα πλάνα της εταιρείας.

ελίν

Το δίκτυο πρατηρίων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελίν ώστε να τα μετεξελιχθεί σε ολοκληρωμένο ενεργειακό σταθμό. H περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ελίν αυτή τη στιγμή καθώς ήδη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 580+ πρατηρίων καυσίμων σ’ όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Πέρα από την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης, στην ελίν έχουν εντάξει εντάξει την ενημέρωση για τα πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και σε επιλεγμένα πρατήρια. Ορισμένα πρατήρια λειτουργούν ως επίσημοι μεταπωλητές και διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα διαθέσιμα προγράμματα και τα οφέλη τους και να τους βοηθήσει στην υποβολή αίτησης σύμβασης. Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση του δικτύου, με σκοπό την κάλυψη όλο και περισσότερων καταναλωτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε η ελίν δεν συνεργάζονται δεν συνεργάζονται με κάποιο δίκτυο καταστημάτων. Πέρα από τους επίσημους μεταπωλητές του δικτύου πρατηρίων όμως, διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί οι συνεργάτες είναι εξειδικευμένοι στην προώθηση και πώληση των πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ελίν. Συνεπώς, μπορούν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων, βοηθώντας τους να επιλέξουν το καταλληλότερο πρόγραμμα για τις ανάγκες τους.