Τα κίτρινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται ότι θα είναι τα φθηνότερα της αγοράς και για τον Απρίλιο, ενώ η πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και στην αγορά φυσικού αερίου καταδεικνύει ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν εντυπωσιακές μεταβολές των χρεώσεων σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Από την αρχή του μήνα η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 70,66 ευρώ / μεγαβατώρα (MWh), έναντι 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο και 93,02 τον Ιανουάριο. Για σήμερα, Τετάρτη, η τιμή είναι στα 67,50 ευρώ / MWh και είναι η 17η χαμηλότερη στην Ευρώπη, μια σημαντική εξέλιξη σε σύγκριση με όλο το προηγούμενο διάστημα όπου η ελληνική αγορά ήταν σταθερά ανάμεσα στις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μετά το χαμηλό των 23,06 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις 23 Φεβρουαρίου, οι τιμές κινούνται ανοδικά στα επίπεδα πάνω από τα 27 ευρώ, περίπου 10% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, η προσοχή στρέφεται κυρίως στους ιδιώτες παρόχους και το κατά πόσον επιλέξουν να κινηθούν πιο επιθετικά έναντι των προηγούμενων μηνών. Η υποχώρηση της χονδρικής τιμής δίνει το περιθώριο για ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις, με επίκεντρο τα κίτρινα τιμολόγια. Στα πράσινα τιμολόγια, η μέση για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (KWh), έναντι 13,1 λεπτά τον Φεβρουάριο. Η μεγάλη πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο, αν και υπάρχουν διαθέσιμες χαμηλότερες χρεώσεις στα κίτρινα, ακόμα και στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια.

Στο σύνολο της λιανικής αγοράς, το Μάρτιο το πιο φθηνό τιμολόγιο είναι ένα πράσινο με χρέωση 8,182 λεπτά / KWh και πάγιο 5 ευρώ, ενώ ακολουθούν δύο κίτρινα με χρεώσεις 9,176 και 9,523 λεπτά αντίστοιχα (με πάγιο 5 ευρώ επίσης). Στο δεύτερο κίτρινο τιμολόγιο υπάρχει 10% οριζόντια έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας χωρίς προϋποθέσεις και 2% έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας με πάγια πληρωμή, καθώς και νυχτερινή χρέωση 7,493 λεπτά / KWh.

Μια καλή επιλογή για τους καταναλωτές, αν υποτεθεί ότι οι τιμές είναι στα χαμηλά τους και ενδεχομένως αρχίσουν να κινούνται υψηλότερα τους επόμενους μήνες, είναι η επιλογή ενός σταθερού (μπλε) τιμολογίου. Το σταθερό τιμολόγιο είναι μια σχετικά συμφέρουσα επιλογή για καταναλώσεις άνω των 300 – 400 KWh το μήνα, καθώς το ύψος της πάγιας χρέωσης περιορίζει τα οφέλη για τις χαμηλότερες καταναλώσεις. Αυτή την περίοδο στην αγορά δύο εταιρείες προσφέρουν εξάμηνα μπλε τιμολόγια με χρεώσεις κάτω από 10 λεπτά/KWh, στα 0,975 και 0,992 λεπτά αντίστοιχα (το δεύτερο τιμολόγιο με έκπτωση συνέπειας 20%).