Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΛΚ και της ΝΔ στην Αθήνα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε στην ανάγκη να φτιάξουμε Ταμείο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «Εμείς προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στον τομέα αυτό. Επίσης, προχωράμε σε παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ σημαντικούς στόχους, με κυριότερο ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις».

Εξαγωγέα πράσινης ενέργειας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πριν από λίγες ημέρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα και κόμβο διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη με την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και της περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Να ανεβάσει ταχύτητες πρέπει η Ελλάδα, όπως είχε γράψει το powergame, αν επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξη των «πράσινων» PPAs (Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας – Power Purchase Agreements). Ο δείκτης της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), που αξιολογεί τις 40 κορυφαίες αγορές του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών στις ΑΠΕ, τοποθετεί την Ελλάδα στην 26η θέση όσον αφορά τα PPAs, με την άρση των ρυθμιστικών στρεβλώσεων, την αλυσίδα εφοδιασμού και το δίκτυο να δημιουργούν κωλύματα στην εν λόγω αγορά παγκοσμίως.