«Οι πάροχοι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν τις εξαιρετικές δεξιότητές τους στην αναζήτηση καλύτερων προσφορών για τους καταναλωτές, παρά στην παρεμπόδιση των φθηνότερων τιμολογίων, που τυχόν προσφέρουν άλλοι πάροχοι», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με δήλωσή του στο Energygame.gr. 

Η δήλωση του υπουργού έρχεται σε μια περίοδο που αναμένεται να κορυφωθεί η κόντρα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή και τα νέα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο καθώς και τις προσφορές που ετοιμάζουν προκειμένου να ενισχύσουν τα μερίδιά τους. Γίνεται, μάλιστα, ενώ συνεχίζεται η (υπόγεια) διαμάχη στην αγορά με αφορμή την προσφορά οκτάμηνου σταθερού τιμολογίου από την «Φυσικό Αέριο» που προκάλεσε έντονη συζήτηση. Το ΥΠΕΝ έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της στήριξης του ανταγωνισμού καθώς προωθεί ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται στους παρόχους να προωθούν σταθερά τιμολόγια διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών και μεγαλύτερης των έξι μηνών.

Η μάχη των τιμολογίων αναμένεται να είναι σκληρή για το μήνα Φεβρουάριο αφού η τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινείται πτωτικά όπως και η τιμή του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα με τις εμπορικές προτάσεις των εταιρειών να πολλαπλασιάζονται διεκδικώντας την προτίμηση των καταναλωτών, ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει πάρει «φωτιά», επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη  Σκυλακάκη για το τι θα προκαλέσει το πράσινο τιμολόγιο. Η μεγάλη προβολή του από το υπουργείο ως το εύκολα συγκρίσιμο από τον καταναλωτή, ενίσχυσε την προσπάθεια των εταιρειών να εμφανίσουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα στις άλλες κατηγορίες τιμολογίων.

Στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι το μπλε τιμολόγιο, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν και συμβόλαια σταθερής τιμής 6 και 8 μηνών διάρκειας. Σήμερα στο μπλε τιμολόγιο εντάσσονται μόνο τα 12μηνης διάρκειας συμβόλαια με σταθερή τιμή. Η κατηγορία των μπλε τιμολογίων, πρόκειται να ανοίξει, μετά το επιτυχημένο «πείραμα» της Φυσικό Αέριο, που έβγαλε πρώτη ένα 8μηνης διάρκειας σταθερό τιμολόγιο με 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα κερδίζοντας την προτίμηση των καταναλωτών. Αν και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο προς το παρόν δεν επέτρεπε 8μηνης διάρκειας σταθερό τιμολόγιο, τελικά η επιτυχία του στους καταναλωτές φέρνει και την επίσημη θεσμοθέτησή του και αναμένεται σήμερα το πρωί η σχετική υπουργική Απόφαση.

Το παράδειγμα της Φυσικό Αέριο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι προμηθευτές. Το σήμα για τις ανακοινώσεις των νέων προτάσεων των προμηθευτών θα δοθεί μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται σήμερα, εντάσσοντας και τα σταθερά τιμολόγια 8μήνου ή και 6μήνου στα μπλε τιμολόγια. Μετά την ανακοίνωση ων νέων μπλε τιμολογίων  ολιγόμηνης διάρκειας, αναμένεται να  ακολουθήσουν νέα προϊόντα και στα κίτρινα τιμολόγια σε ακόμη ανταγωνιστικότερες τιμές, που προς το παρόν αναμένουν τις τιμές των νέων μπλε… για να κινηθούν χαμηλότερα.

Αντίστοιχα σημαντικές μειώσεις από 2% έως και 15% αναμένονται στα πράσινα τιμολόγια για το Φεβρουάριο  σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, καθώς αύριο Πέμπτη ανακοινώνονται οι εκπτώσεις των εταιρειών στις αρχικές τιμές που είχαν ανακοινώσει την 1η Ιανουαρίου. Αν και οι μεταβολές ενδεχομένως είναι μικρές στις τελικές τιμές, αναμένεται να αλλάξει η σειρά των πιο φθηνών εταιρειών στο πράσινο τιμολόγιο που είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα. 

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται με βάση τη μέση τιμή ρεύματος του Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο ενέργειας. Από το Φεβρουάριο όμως και μετά, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ΤΕΑ των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου. Και η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς του Γενάρη κινείται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα εκείνης του Δεκεμβρίου, άρα ο μέσος όρος των δύο μηνών βγάζει χαμηλότερη τιμή.

Διλήμματα για τους καταναλωτές

Με χαμηλές τιμές να αναμένονται σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων, από τη μια αυξάνεται το δίλημμα των καταναλωτών, από την άλλη δεν έχει και ιδιαίτερο ρίσκο η όποια επιλογή τους. Για τη καλύτερη σύγκριση των εμπορικών προτάσεων των εταιρειών, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ύψος των παγίων, στους όρους των εκπτώσεων και στις καταναλώσεις τους.

Για παράδειγμα όσοι έχουν σχετικά μικρές καταναλώσεις, δεν έχουν λόγο να πληρώνουν ακριβό πάγιο, όπως αυτό που συνοδεύει τα σταθερά, ενώ ταυτόχρονα το ρίσκο που αναλαμβάνουν με ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο (πράσινο ή κίτρινο) σε μια αγορά με καθοδικές τάσεις, είναι μικρό. Επίσης σε πολλές εταιρείες οι εκπτώσεις αφορούν μικρές καταναλώσεις ή συνδέονται με την συνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών τους και επομένως η αμέλεια στην πληρωμή  ακόμη και για λίγες μέρες μπορεί να αλλάξει πολύ την τιμή που έχουν υπολογίσει.

Σημειώνεται ότι για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στις σύνθετες συγκρίσεις από το Μάρτιο στο σάιτ της ΡΑΕΕΥ θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα για σύγκριση τιμών με βάση την κατανάλωση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκπτώσεις και τα πάγια για να συγκρίνονται σωστά τα τιμολόγια της αγοράς.