Νέα ρύθμιση για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών του ηλεκτρικού ρεύματος, που αλλάζουν συστηματικά παρόχους χωρίς να εξοφλούν τις οφειλές τους, προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και οι πάροχοι διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Η σχετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, αφορά την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, σύμφωνα με την οποία οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν μέχρι τρεις παρόχους για ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε έναν τέταρτο εάν προηγουμένως δεν αποπληρώσουν ή δεν προχωρήσουν σε διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών τους. Για τους εμπορικούς καταναλωτές θα επιτρέπεται η αλλαγή έως και δύο παρόχων.

Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της προωθούμενης ρύθμισης. Όπως ανέφερε πηγή του κλάδου στο powergame.gr, το νέο μέτρο είναι πιθανό να καθιερώσει μια «κουλτούρα μη πληρωμών» από τους καταναλωτές και να δημιουργηθεί ένα «βουνό» οφειλών, που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί καμία εταιρεία. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της Χαμηλής Τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διακοπή ηλεκτροδότησης ως ακραίο μέτρο

Το δικαίωμα ενός προμηθευτή να εκδώσει προς τον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής της ηλεκτροδότησης για έναν κακοπληρωτή το γεννά η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, επισημαίνει η ίδια πηγή και προσθέτει ότι το νέο σύστημα θα αυξήσει το διαχειριστικό κόστος για τους προμηθευτές και ενώ σε πρώτη ματιά δείχνει να βοηθά τους καταναλωτές, σε δεύτερη εκτοξεύει τον κίνδυνο και τις επισφάλειες, κάτι που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές και κυρίως αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Άλλη πηγή του κλάδου ανέφερε ότι εφόσον η Πολιτεία θέλει να αποφεύγεται ένα όντως ακραίο μέτρο, όπως είναι η διακοπή ρεύματος, να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο διακανονισμού οφειλών που θα κρίνει ότι είναι ευνοϊκό προς τους καταναλωτές και μόνο εφόσον αυτό δεν τηρείται, να μπορεί ένας πάροχος να ζητήσει διακοπή ηλεκτροδότησης. Το ύψος της μηνιαίας δόσης θα πρέπει να είναι ανάλογο με το προφίλ κάθε καταναλωτή και να διαμορφώνεται στον μέσο μηνιαίο όρο των οφειλών του το τελευταίο εξάμηνο. Μια ανάλογη ρύθμιση υφίσταται σήμερα για τους ευάλωτους καταναλωτές και αυτό το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλους τους καταναλωτές.

Η ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ θα προβλέπει επίσης ότι ο πάροχος στον οποίο αφήνει οφειλές ένας καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνει (flagging) το σύστημα «Θαλής» στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές, ώστε να μπορούν να δουν και οι άλλοι πάροχοι την πληροφορία και να αποφύγουν, αν κρίνουν σκόπιμο, να κλείσουν σύμβαση με τον εν λόγω καταναλωτή.

Ωστόσο, ένα ανάλογο σύστημα που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία, έχει ατονήσει, καθώς κανένας πάροχος δεν το εφαρμόζει, αφού αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως μια εταιρεία είναι να ξεφορτωθεί έναν καταναλωτή που δεν πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος και όχι να ενημερώσει τους ανταγωνιστές της. Επιπλέον, είναι ευνόητο ότι καμιά εταιρεία δεν επιθυμεί να δημοσιοποιεί πληροφορίες που ενδεχομένως επιδεινώνουν το πιστοληπτικό προφίλ της.