Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι προχώρησε σε εξωδικαστική συμφωνία με τη Gazprom Export, επιλύοντας συναινετικά τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως αναφέρεται, «η συμφωνία αποτελεί δικαίωση αλλά και αποτέλεσμα στοχευμένων, σταθερών και δυναμικών πρωτοβουλιών της διοίκησης και των στελεχών της εταιρείας ήδη από το 2022». Πράγματι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η στρατηγική επιλογή της ΔΕΠΑ να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία απέδωσε, καθώς λειτούργησε ως ισχυρός μοχλός πίεσης, με τους Ρώσους να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέντε μήνες πριν την απόφαση. Ως αποτέλεσμα της επιλογής αυτής, ήρθε μια συμφωνία με μετρήσιμα οφέλη για την ελληνική αγορά ενέργειας και την οικονομία της χώρας ευρύτερα.
Πιο συγκεκριμένα, με τη συμφωνία:
- Διασφαλίζεται ανταγωνιστική τιμή προμήθειας για τα έτη 2025-2026. Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναδρομική έκπτωση τιμής, ενισχύοντας τη δυνατότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας να υποστηρίξει το επιχειρηματικό και επενδυτικό της σχέδιο, στη βάση σταθερού κόστους προμήθειας.
- Επιλύονται πλήρως όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με απολήψεις ποσοτήτων από παρελθόντα έτη. Πιο συγκεκριμένα, διαγράφονται όλες οι οικονομικές απαιτήσεις της Gazprom και ακυρώνονται πλήρως οι αξιώσεις για ρήτρες take or pay, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ
- Εξασφαλίζεται η συνέχιση της αδιάλειπτης προμήθειας φυσικού αερίου από τον βασικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ τουλάχιστον έως τη λήξη της σύμβασης και σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις της Ε.Ε. Με άλλα λόγια τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ εξασφαλίζονται πλήρως και η εταιρεία λειτουργεί πλέον σε σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον χωρις νομικές ή εμπορικές εκκρεμότητες.
- Ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Η συμφωνία αποτρέπει διακοπή ροών σε μια περίοδο εντάσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και εξασφαλίζει ενεργειακή συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύει την ανθεκτικότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, λειτουργώντας σταθεροποιητικά σε ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αγορά LNG.
Όσον αφορά στο ιστορικό της διαμάχης, υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ τον Νοέμβριο του 2022 κατέθεσε αίτημα αναθεώρησης τιμής στην Gazprom Export, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση. Και το έπραξε αυτό διότι η τιμή πώλησης προς τη ΔΕΠΑ ήταν πολύ υψηλή, τόσο σε σύγκριση με το spot LNG, όσο και σε σχέση με την τιμή πώλησης της ρωσικής εταιρείας προς τον έτερο ανταγωνιστή της ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά καθ’όλη την περίοδο 2022-2024. Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν όλο το 2023 δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί εμπορική λύση. Η ΔΕΠΑ, βλέποντας ότι δεν υπήρχε εκείνη την χρονική περίοδο λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της, κατέφυγε σε διεθνή διαιτησία τον Μάρτιο του 2024. Η προσφυγή στην διαιτησία αλλά και η επιχειρηματολογία που κατέθεσε η ομάδα διαχείρισης της ΔΕΠΑ (αποτελούμενη από στελέχη της εταιρείας αλλά και από διεθνούς κύρους συμβούλους) οδήγησε την Gazprom Export τους τελευταίους μήνες στην επαναπροσέγγιση με την ΔΕΠΑ και την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει προσηλωμένη στη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προμηθειών της και συνεχίζει τις σχετικές διαδικασίες με άλλους προμηθευτές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για διασφάλιση ευελιξίας, αξιοπιστίας και τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας.
Διαβάστε ακόμη