Ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων στα πλαίσια της προγραμματισμένης επέκτασης της δυναμικότητας φυσικού αερίου υπόσχεται η γερμανική κυβέρνηση πως θα πραγματοποιηθεί στη νότια Γερμανία. Τα 2/3 της νέας δυναμικότητας θα πρέπει να κατασκευαστούν στο νότιο τμήμα του δικτύου, δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Ράιχε (Katherina Reiche, CDU) κατά
τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαυαρία.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε «εντατικές συζητήσεις» με την Κομισιόν σχετικά με τους διαγωνισμούς για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η προσιτή τιμή της ενέργειας πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο, δήλωσε η Ράιχε. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει ελάφρυνση για τις εταιρείες στον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας και στις χρεώσεις δικτύου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, σημειώνει η Handelsblatt.
Επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πάντα αξιόπιστα διαθέσιμες, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση των CDU – CSU και SPD θέλει να κατασκευάσει επιπλέον σταθμούς παραγωγής ενέργειας με
καύσιμο φυσικό αέριο. Έως και 20 γιγαβάτ έχουν προγραμματιστεί έως το 2030. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης του CSU, Μάρκους Ζέντερ, επαίνεσε πρόσφατα τη Ράιχε για τα σχέδια της. Είπε ότι η Βαυαρία είχε βρεθεί σε μειονεκτική θέση υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα το Ελεύθερο Κράτος θέλει να επιδιώξει νέα συνεργασία με το Βερολίνο. Υπάρχει μια «πραγματική αχτίδα ελπίδας». Ο Ζέντερ είχε επανειλημμένα συγκρουστεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι). Επαίνεσε επίσης το γεγονός ότι η Βαυαρία θα συνδεθεί καλύτερα με το δίκτυο υδρογόνου.
Τα διδάγματα από το blackout στην Ιβηρική
Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας, Κατερίνα Ράιχε, είχε πρόσφατα δηλώσει πως «χρειαζόμαστε ευέλικτους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο που να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν φυσάει και δεν λάμπει ο ήλιος. Και το χρειαζόμαστε αυτό γρήγορα». Είναι επομένως σημαντικό «να προχωρήσουμε γρήγορα σε διαγωνισμό για τουλάχιστον 20 γιγαβάτ σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλή ασφάλεια εφοδιασμού στη χώρα μας».
Η πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Ιβηρική Χερσόνησο κατέδειξε τη σημασία τέτοιων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, δήλωσε η Ράιχε. Για να καταστεί αυτό δυνατό, και όσον
αφορά το κόστος, απαιτούνται «μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου» και έλεγχος της ενεργειακής μετάβασης στην πραγματικότητα. Αυτό απαιτεί να διευκρινιστεί εάν η επέκταση τα τελευταία χρόνια ήταν ιδανική «ή έχουμε ξεχάσει τους κινδύνους και το κόστος του συστήματος στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». «Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας έφερε πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας», δήλωσε η Ράιχε.
Αλλά δημιούργησε επίσης κόστη συστήματος, όπως το κόστος επέκτασης του δικτύου, το κόστος για τα σημεία συμφόρησης του δικτύου και για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και
φυσικού αερίου, τα οποία τώρα πρέπει να αναλυθούν. «Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα μου μέτρα. Χρειαζόμαστε κάποιο είδος παρακολούθησης και ειλικρίνειας σχετικά με την κατάσταση της ενεργειακής μετάβασης». Για να δώσει νέα ώθηση στη γερμανική οικονομία, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ασχοληθεί επίσης με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας: «Πρέπει να μειώσουμε τον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να μειώσουμε την επιβάρυνση αποθήκευσης φυσικού αερίου, χρειαζόμαστε μια βιομηχανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και πρέπει να πω ότι αυτό είναι ένα σκληρό καρύδι για να σπάσει στην Ευρώπη», τόνισε η Ράιχε. Η ποικιλομορφία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αξιοποιηθεί, «αλλά πρέπει πάντα να προσέχουμε το κόστος».
Καμία επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια για την Γερμανία
Η Ράιχε, ωστόσο, απέκλεισε την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, όπως είχαν ζητήσει έντονα το CDU και το CSU κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Η σταδιακή κατάργηση είναι πλήρης», σημείωσε η ίδια. Η επανένταξη στην πυρηνική ενέργεια δεν θα απαιτούσε μόνο χρήματα, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών που θα ήταν υπεύθυνες γι’ αυτήν. Επιπλέον, παραμένει δύσκολο να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση για την πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία. Η ευκαιρία για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια χάθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και «πρέπει να ζήσουμε με την κατάσταση τώρα».
Η γερμανική οικονομία που προσανατολίζεται στις εξαγωγές χρειάζεται επίσης επειγόντως νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών για την προστασία του παγκόσμιου εμπορίου. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνάψουμε τις σχετικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τη Χιλή, τη Mercosur, την Ινδία, την Αυστραλία και το Μεξικό. Και λέω ρητά ότι χρειαζόμαστε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», δήλωσε η Ράιχε.
Διαβάστε ακόμη