Σε μια συγκυρία όπου οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τονίζουν την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο, αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα την άλλη βδομάδα, 5-6 Ιουνίου, το Gas Infrastructure Europe, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΔΕΣΦΑ στο LinkedIn, με αυτή την εκδήλωση το όραμα συναντά τη δράση για ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα.

Το Gas Infrastructure Europe «έχει στόχο να φέρει κοντά ηγέτες από όλους τους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ερωτήματα όπως, πώς θα διασφαλιστεί το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, ποιες καινοτομίες θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος και πως διατηρείται η  ηγετική θέση της ΕΕ στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ στην ίδια ανάρτηση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των διαχειριστών για τον Κάθετο Διάδρομο σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, με την Ευρώπη να θέλει να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο με τις ΗΠΑ και με το LNG να αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι επενδύσεις που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο σε πολλές χώρες, όπως στην Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος το φυσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγών. Όπως ανέφερε πρόσφατα σε ενημερωτικό του δελτίο το Green Tank, τον Απρίλιο στις πύλες εισόδου παρατηρήθηκε «αντίστροφη εικόνα από αυτή που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, με τις εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών να είναι μεγαλύτερες από τις εισαγωγές υγροποιημένου ορυκτού αέριου (LNG). Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, η πύλη του Σιδηροκάστρου ήταν πρώτη στις εισαγωγές αερίου με 2.05 TWh, ενώ ακολούθησε η πύλη της Νέας Μεσημβρίας με 0.93 TWh. Στην τρίτη θέση ήταν η πύλη της Αγίας Τριάδας με εισαγωγές LNG 0.94 TWh».

Διαβάστε ακόμη