Λύση που θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, αντιμετωπίζοντας το «αγκάθι» των αυξημένων χρεώσεων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τα τερματικά της Ελλάδας προς Ουκρανία και Μολδαβία μέσω της εν λόγω όδευσης επεξεργάζονται οι Διαχειριστές Συστήματος Φυσικού Αερίου που εμπλέκονται στο project, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα ICIS, στόχος είναι η δημιουργία ενός προϊόντος που θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου με ενιαία, μειωμένη ταρίφα διαμετακόμισης, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη από τους Διαχειριστές στις ρυθμιστικές αρχές και περιήλθε στην κατοχή του ICIS.

Τι προτείνουν οι Διαχειριστές για να ξεμπλοκάρουν τον Κάθετο Διάδρομο

Ειδικότερα, οι Διαχειριστές της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Τransgaz) της Μολδαβίας (Vestmoldtransgaz) και της Ουκρανίας (GTSOU) προτείνουν ένα «προϊόν διαδρομής» που θα συνδέει διάφορα συνοριακά σημεία. Αυτό σημαίνει ότι αντί οι εταιρείες να πληρώνουν χωριστά για τη μεταφορική ικανότητα σε κάθε εθνικό κομμάτι του Διαδρόμου, θα μπορούν να δεσμεύουν δυναμικότητα για ολόκληρη τη διαδρομή με ένα ενιαίο τιμολόγιο. Η διαδρομή θα χρησιμοποιείται μόνο για προμήθειες προς την Ουκρανία και προς το παρόν δεν θα επιτρέπει πρόσβαση στα εγχώρια εικονικά σημεία εμπορίας κατά μήκος του διαδρόμου  Εφόσον εγκριθεί, το προϊόν θα προσφέρεται προσωρινά για την περίοδο Ιούνιος–Σεπτέμβριος 2025, αλλά ενδέχεται να επεκταθεί αν αποδειχθεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο, η προσφερόμενη χωρητικότητα σε κάθε σημείο διασύνδεσης θα είναι η χαμηλότερη διαθέσιμη σε οποιοδήποτε από τα σημεία κατά μήκος της διαδρομής και θα αντιστοιχείται στα υπόλοιπα σημεία. Αυτή η αρχή θα ισχύει για τη διαθέσιμη χωρητικότητα μετά την κατανομή της συνήθους χωρητικότητας μέσω των κυλιόμενων μηνιαίων δημοπρασιών, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Όπως  αναφέρεται στο δημοσίευμα του ICIS, το κόστος εξαγωγής επαναεριοποιημένου αερίου από το τερματικό της Ρεβυθούσας στην Ουκρανία ανέρχεται σε λίγο πάνω από 10€/MWh. Αν εγκριθεί το ενιαίο τιμολόγιο η συνολική τιμή από την Ελλάδα έως τα σύνορα Ρουμανίας–Βουλγαρίας θα μειωθεί κατά 25%.

Υπενθυμίζεται ότι η  ΕΕ έχει προσδιορίσει τον Κάθετο Διάδρομο ως μία από τις βασικές οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου για να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο. Προς το παρόν, η σχεδιαζόμενη λύση θα ωφελήσει κυρίως την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει πάνω από 5 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου για τον σχηματισμό αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, οι διαχειριστές κατά μήκος του διαδρόμου θα έχουν επίσης έσοδα, καθώς μέρος της χωρητικότητας είχε παραμείνει ανενεργό τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη