Οι παγωμένες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ προκάλεσαν εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε τμήματα της χώρας την Τετάρτη, αφού τα σπίτια και οι επιχειρήσεις κατανάλωσαν ποσότητα ρεκόρ φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σφοδρή χειμερινή καταιγίδα έριξε χιόνι σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας ένα διυλιστήριο της ακτής του Κόλπου στο Τέξας, προκαλώντας δυσλειτουργίες σε άλλα και μειώνοντας στο μισό την παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική κρατική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Tennessee Valley Authority σημείωσε ρεκόρ αιχμής ζήτησης το πρωί της Τετάρτης, όταν η ζήτηση έφτασε τα 34.526 μεγαβάτ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2007, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Η PJM Interconnection, ο μεγαλύτερος διαχειριστής του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που καλύπτει περισσότερες από δώδεκα πολιτείες από το Ιλινόις έως το Νιου Τζέρσεϊ, παρέτεινε τη συμβουλή για ψυχρό καιρό κατά μία ημέρα έως τις 22 Ιανουαρίου για τη δυτική περιοχή της.

Παρά κάποιες μεμονωμένες διακοπές και το πάγωμα φρεατίων, τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας διατήρησαν σε γενικές γραμμές τα φώτα αναμμένα και το φυσικό αέριο να ρέει, αποφεύγοντας τις συνέπειες μιας θανατηφόρας καταιγίδας πριν από τρία χρόνια.

Το Φεβρουάριο του 2021, μια παγωνιά άφησε εκατομμύρια ανθρώπους στο Τέξας και σε άλλες κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση για μέρες και προκάλεσε περισσότερους από 200 θανάτους.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT), το οποίο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού δικτύου της πολιτείας, αναγκάστηκε τότε να επιβάλει εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος για να αποτρέψει την κατάρρευση του δικτύου, αφού μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα παραγωγής έκλεισε εν μέρει λόγω έλλειψης καυσίμων.

Αυτή τη φορά η ERCOT συγκέντρωσε αρκετά αποθέματα παραγωγής για να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση ρεκόρ μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας χάρη εν μέρει στις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας από τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας.

Καθώς το ακραίο κρύο αυτής της εβδομάδας μετακινείται προς τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, οι τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη , και τη Νέα Αγγλία , ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2023.

ΗΠΑ: Ρεκόρ 167,8 (bcfd) στη ζήτηση φυσικού αερίου

Η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε άλμα σε ένα προκαταρκτικό ρεκόρ 167,8 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ανά ημέρα (bcfd) την Τρίτη, ανακοίνωσε η χρηματοπιστωτική εταιρεία LSEG. Αυτό θα ξεπερνούσε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 162,5 bcfd που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια της χειμερινής καταιγίδας Elliott, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά ενεργειακά στοιχεία της S&P Global Commodities Insights.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 17,0 bcfd από τις 8 έως τις 16 Ιανουαρίου στα 90,6 bcfd την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την LSEG, κυρίως λόγω των παγετώνων, οι οποίοι συμβαίνουν όταν παγώνουν πηγάδια, σωλήνες και άλλος εξοπλισμός.

Αυτή η μείωση της παραγωγής ήταν ακόμη μικρότερη από τις απώλειες στην παροχή φυσικού αερίου της τάξης των 19,6 bcfd κατά τη διάρκεια της χειμερινής καταιγίδας Elliot τον Δεκέμβριο του 2022 και των 20,4 bcfd κατά τη διάρκεια της κατάψυξης του Φεβρουαρίου του 2021.

Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ για μια ημέρα.