Το σίριαλ της ενεργειακής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης αναμένεται να δώσει πολλά επεισόδια ακόμα, μετά την πρόσφατη δημοσίευση ενός Οδικού Χάρτη από την Κομισιόν που αν εφαρμοστεί θα μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου της ΕΕ έως το 2027, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο σε κράτη μέλη και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ωστόσο, αυτή η ταραγμένη σχέση δεν απασχολεί μόνο την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αφού επηρεάζονται άμεσα από αυτές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global, το ενεργειακό «μέλλον» Ρωσίας και Ευρώπης θα κρίνει αμερικανικές επενδύσεις σε LNG ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση εξετάζει δύο πιθανά σενάρια με βάση την τρέχουσα τάση που υπάρχει. Η τρέχουσα τάση δείχνει πως η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ σε βάθος χρόνου θα μειωθεί, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής απανθρακοποίησης. Ωστόσο, μέχρι το 2040 θα υπάρξει ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δεδομένης και της μείωσης των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων, το οποίο θα πρέπει κάπως να καλυφθεί. Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, εξετάζονται δύο σενάρια αναφορικά με την πορεία της ενεργειακής σχέσης Ρωσίας και Ευρώπης.

Το σενάριο «Άνοιγμα της Στρόφιγγας» προβλέπει πως θα επανέλθουν στην Ευρώπη οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε μεγαλύτερους όγκους, ενώ θα αρθούν οι κυρώσεις που σχετίζονται με το LNG, αυξάνοντας τις εξαγωγές ρωσικού αερίου και LNG παγκοσμίως κατά 3,9 bcf/d (δισεκατομμύρια κυβικά πόδια/ημέρα) έως το 2040 σε σχέση με την τρέχουσα τάση. Το σενάριο «Σταδιακή Μείωση» προβλέπει πως η Ευρώπη θα καταργήσει το ρωσικό LNG και το μεγαλύτερο μέρος του αερίου μέσω αγωγών, μειώνοντας τις εξαγωγές ρωσικού αερίου κατά 3,4 bcf/d έως το 2040 σε σχέση με την τρέχουσα τάση.

Από την τελική έκβαση της κατάστασης κρίνονται 29 εκατομμύρια τόνοι LNG ετησίως (MMtpa), καθώς και 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Έως το 2027 πρόκειται να παρθούν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FIDs) για πολλά έργα LNG στις ΗΠΑ. Οι αποφάσεις αυτές θα επηρεαστούν άμεσα από την κατάσταση στην Ευρώπη και από την πρόβλεψη των εταιρειών για τη μελλοντική προσφορά και ζήτηση LNG, η οποία θα καθορίσει αν μια επένδυση είναι απαραίτητη και θα είναι κερδοφόρα ή όχι.

Η έκθεση αναφέρει πως στο σενάριο «Άνοιγμα της Στρόφιγγας», κινδυνεύουν έως και 17 εκατομμύρια τόνοι ετησίως (MMtpa) εξαγωγών LNG των ΗΠΑ σε σύγκριση με την τρέχουσα τάση. Αντίθετα, στο σενάριο «Σταδιακή Μείωση», που μπορεί να προκύψει από επιπλέον κυρώσεις στο ρωσικό LNG, έως και 12 MMtpa πρόσθετου LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλύψουν το παγκόσμιο κενό προσφοράς. Συνεπώς, η αντίληψη των επενδυτών και των αγοραστών LNG στις ΗΠΑ σχετικά με τη μελλοντική διαθεσιμότητα ρωσικού αερίου, και κατ’ επέκταση με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα είναι καθοριστική για τις επενδυτικές αποφάσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ρήξη εντός ΕΕ και το παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο Οδικός Χάρτης που δημοσίευσε η Κομισιόν δείχνει μια ισχυρή πολιτική βούληση για εκμηδένιση σε βάθος διετίας των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου εντός της ΕΕ. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, αφού υπάρχουν νομικά και οικονομικά εμπόδια. Το ζήτημα της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα έχει προκαλέσει ρήξη εντός της Ένωσης, με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να είναι ενάντια σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και προβληματισμό σε ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom.

Πέραν αυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη είδηση πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με σκοπό την επαναφορά των ροών ρωσικού φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης. Την εν λόγω είδηση, μάλιστα, επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο. Το ενδιαφέρον έγκειται στα ενδεχόμενα οφέλη που είναι πιθανό να αποκομίσει η κάθε πλευρά από μια τέτοια εξέλιξη. Πάντως, πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται δήλωσαν στο Reuters ότι η χάραξη ενός ανανεωμένου ρόλου για τη Μόσχα στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εδραίωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη