Δικαστήριο της Ελβετίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Nord Stream 2, μέρος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, έχει καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το δικαστήριο είχε θέσει ως προθεσμία την 9η Μαΐου για την Nord Stream 2 με έδρα την Ελβετία τόσο για την αναδιάρθρωση των χρεών της όσο και για την αποπληρωμή των πιστωτών μικρής κλίμακας. Το δικαστήριο είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να κηρύξει τη Nord Stream 2 σε πτώχευση, εάν δεν τηρούνταν αυτός ο όρος.
Ο αγωγός Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε το 2021, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς οι σχέσεις με τη Μόσχα κατέρρευσαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ευρώπη μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας και η Gazprom εμφάνισε ζημίες ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος.
Το δικαστήριο στο Ζουγκ της Ελβετίας δήλωσε ότι η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρέος ή τους πιστωτές. Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Το σύστημα αγωγών Nord Stream αποτελείται από δύο διπλούς αγωγούς που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία και αποτελούσε τη μεγαλύτερη οδό εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήταν ικανό να παραδίδει 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2022, η μία από τις δύο γραμμές του Nord Stream 2 υπέστη ζημιές από μυστηριώδεις εκρήξεις, μαζί με τις δύο γραμμές του Nord Stream 1.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρήνη στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις προοπτικές απόψυξης των δεσμών φυσικού αερίου.
Αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις σχετικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αναζωογόνηση των πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο, δήλωσαν στο Reuters οκτώ πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Όμως οι Βρυξέλλες θέλουν να απαγορεύσουν νέες συμφωνίες ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2025 και να απαγορεύσουν τις εισαγωγές στο πλαίσιο υφιστάμενων συμφωνιών μέχρι το τέλος του 2027.
Το σχέδιο, που θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα, θα απαιτήσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της πλειοψηφίας των κρατών μελών. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κίνηση αυτή.
Διαβάστε ακόμη