Κλυδωνισμούς εντός της ΕΕ έχουν προκαλέσει οι προτάσεις της Κομισιόν, σε σχέση με την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά. Ο οδικός χάρτης του REPowerEU μιλά για την πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ από τη Ρωσία, προβλέποντας πως θα αποτραπεί η σύναψη νέων συμβολαίων με ρωσικούς προμηθευτές (μέσω αγωγών ή LNG), ενώ τα υπάρχοντα συμβόλαια spot θα τερματιστούν έως το τέλος του 2025. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης τον πλήρη τερματισμό όλων των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027. Η πρόταση θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα κράτη μέλη, κάτι που όπως φαίνεται ήδη προκαλεί «τριγμούς» και παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις ήταν γνωστό εδώ και μήνες, ότι θα γίνουν, επομένως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες έχουν άριστες σχέσεις με τη Ρωσία. Πάντως, το στοίχημα της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, απέναντι στη Ρωσία έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, με την Ευρώπη να έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου. Πρόσφατη έκθεση μάλιστα του Institute for Energy Economics and Financial Analysis, αναφέρει ότι την προηγούμενη τετραετία τα κράτη μέλη της ΕΕ μείωσαν τις εισαγωγές από τη Ρωσία κατά 18%. Να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου διεκόπη η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, το LNG από τη Ρωσία παραμένει ψηλά στις «προτιμήσεις» αρκετών κρατών μελών.
Πως αντιδρά η ελληνική αγορά στο σχέδιο της Κομισιόν
Ως ένα σχέδιο αρκετά φιλόδοξο που δεν θα προχωρήσει εύκολα το κρίνουν πηγές της αγοράς, εκτιμώντας ότι ίσως τα μέτρα θα αγγίξουν περισσότερο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) της Ρωσίας. Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει είναι εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες πηγές και με σχεδιασμό που να μην εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές του καυσίμου και θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μελών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμούν πως η απόφαση αυτή δεν θα υλοποιηθεί το 2027, αλλά σε βάθος χρόνου. Ο λόγος που εκτιμούν πως η απόφαση θα πάει χρονικά πίσω είναι πως δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, εάν θα προχωρήσουν στην ώρα τους οι νέες υποδομές LNG (Κατάρ, Αυστραλία) που δυνητικά θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με αέριο.
Οι ίδιες πηγές μιλώντας στο energygame.gr τονίζουν πως στην Ευρώπη δεν πρέπει να διακυβευτεί η ασφάλεια των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από αέριο, σχολιάζοντας το μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο. Κάνουν λόγο μάλιστα για ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς σχεδιασμό, με αποτέλεσμα και εδώ στην Ελλάδα να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τις περικοπές, καθώς δεν μπορεί το σύστημα να υποδεχθεί όλη την παραγόμενη ενέργεια. Ούτε υπάρχει η ζήτηση, αλλά ούτε και οι δομές αποθήκευσης, αναφέρουν. Να σημειωθεί πως σε πρόσφατο δελτίο της η δεξαμενή σκέψης Green Tank ανέφερε πως «παρά τη μείωση που σημειώθηκε τον Μάρτιο, το ορυκτό αέριο με 6,334 GWh για το πρώτο τρίμηνο του 2025, συνεχίζει να έχει αθροιστικά την υψηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας. Η παραγωγή από ΑΠΕ έφτασε στις 5,784 GWh για το τρίμηνο, μικραίνοντας έτσι την απόσταση από το αέριο που είχε δημιουργηθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο».
Αξίζει, τέλος, να γίνει αναφορά στην τοποθέτηση του προέδρου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κ. Κωστή Σταμπολή, ο οποίος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ τόνισε πως για την Ευρώπη υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη αποτελεί η αύξηση της παραγωγής αερίου και η δεύτερη οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Η Ευρώπη, όπως τόνισε «αντιμετωπίζει έλλειμμα προμήθειας στο αέριο την ώρα που προβλέπεται η περεταίρω μείωση και ο μηδενισμός σε λίγα χρόνια των εισαγωγών από τη Ρωσία. Άρα, η Ευρώπη έχει συμφέρον να ενθαρρύνει την παραγωγή αερίου από χώρες που βρίσκονται πλησίον της Ευρώπης και δεύτερον να ολοκληρώσει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις». Ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε πως το φυσικό αέριο θα είναι το ενδιάμεσο καύσιμο για τα επόμενα 40 χρόνια.
Διαβάστε ακόμη