Ανοδική τάση παρουσιάζει η υπηρεσία φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε βυτιοφόρα, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς η δραστηριότητα ευνοείται και από τις χαμηλές διεθνείς τιμές του καυσίμου.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκαναν χρήση της υπηρεσίας 39 φορτηγά, μεταφέροντας 11.388 μεγαβατώρες (MWh) φυσικού αερίου. Αυτή η ποσότητα του καυσίμου επαρκεί για να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες περίπου 6.700 νοικοκυριών.

Αναλυτικά, τον Ιανουάριο φορτώθηκαν 6 φορτηγά, τον Φεβρουάριο 9 και τον Μάρτιο 24. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα φορτία πήγαν σε χώρες των Βαλκανίων. Τον Μάρτιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πραγματοποίησε πάνω από 50% των ανεφοδιασμών.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου σημείωσε σημαντική άνοδο το πρώτο τρίμηνο του έτους στη χώρα μας, καθώς αυξήθηκε κατά 30,91% στις 16,22 τεραβατώρες (TWh) από 12,39 TWh την αντίστοιχη περίοδο του 2023,΄συμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 55,49% της εγχώριας ζήτησης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 29,5% στις 9,00 TWh από 6,95 TWh, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 237,84% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), καθώς ανήλθε σε 2,5 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15,41% της εγχώριας ζήτησης.

Οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας φόρτωσης βυτιοφόρων μεταφοράς LNG στηρίζεται και στην ανάπτυξη των υποδομών κατανάλωσης στην ελληνική αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση LNG υπάρχει από τη βιομηχανία, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί στα νοικοκυριά σε πόλεις όπως η Πάτρα, αλλά και στη ναυτιλία και ειδικότερα στα κρουαζιερόπλοια.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιεί ένα δίκτυο από εγκαταστάσεις small-scale LNG, οι οποίες θα επιτρέπουν την τροφοδοσία βιομηχανικών πελατών και πρατηρίων ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων με LNG.

Επίσης, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας δύο πρατηρίων LNG από την Blue Grid του ομίλου Molgas. Το ένα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (Σίνδος) και το άλλο στην περιοχή της Μαγούλας στην Αττική. Η εταιρεία δρομολογεί την έναρξη άλλων δύο πρατηρίων, σε Πάτρα και Ιωάννινα.