Η προηγούμενη εβδομάδα με τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των ενεργειακών κολοσσών Εxxon Mobil, TotalEnergies και Chevron, την Παρασκευή. Η Exxon δεν ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις της Wall Street αφού επλήγη από τις αδύναμες τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η Chevron και η TotalEnergies ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σύμφωνα με το Reuters.

Σε γενικές γραμμές, τα κέρδη μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι και βρίσκονται πολύ κάτω από τα ρεκόρ του 2022, μετά την αύξηση της ζήτησης μετά τον COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσαν τις αγορές και οδήγησαν σε υψηλά κέρδη.

Σε σύγκριση με πέρυσι, τα κέρδη της Exxon μειώθηκαν κατά 28%, της Chevron κατά 16% και της TotalEnergies κατά 22%. Τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Exxon μειώθηκαν κατά 14%, ενώ η μονάδα διύλισης της σημείωσε πτώση 67% λόγω των ασθενέστερων περιθωρίων καυσίμων, των παραγώγων προς την αγοραία αξία και των υψηλότερων κοστών συντήρησης.

Η Chevron τα πήγε λίγο καλύτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις καθώς οι όγκοι πετρελαίου της αυξήθηκαν κατά περίπου 35% σε σύγκριση με πέρυσι λόγω της εξαγοράς της PDC Energy και της παραγωγής στις λεκάνες Permian και Denver-Julesburg. Ενώ και οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί επλήγησαν από τα ασθενέστερα κέρδη καυσίμων, η TotalEnergies κατάφερε να αντισταθμίσει τις αδύναμες τιμές φυσικού αερίου με καλά περιθώρια διύλισης.

Στον τομέα των κατεργειακών προϊόντων των ΗΠΑ, οι αναφορές των διυλιστηρίων ήταν ανάμικτες. Η Valero ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, υποστηριζόμενη από τη μεγάλη ζήτηση μετά τις διακοπές λειτουργίας σε ρωσικές εγκαταστάσεις μετά από ουκρανικές επιθέσεις με drone και συντήρηση σε αμερικανικά διυλιστήρια.

Ωστόσο, η Phillips 66 δεν τα κατάφερε, καθώς τα πραγματοποιηθέντα περιθώρια μειώθηκαν κατά 47% λόγω της εποχιακής συντήρησης των εγκαταστάσεών της, συμπεριλαμβανομένων των καταλυτικών μονάδων στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ζημία 180 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίμηνο που σχετίζεται με το έργο μετατροπής της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο διυλιστήριο Rodeo της Καλιφόρνια.

Έχουμε πολλά ακόμα μπροστά μας αυτή την εβδομάδα, με την Marathon Petroleum να ανακοινώνει τα αποτελέσματά της την Τρίτη, την Shell και την ConocoPhillips την Πέμπτη και μια σειρά από εταιρείες φυσικού αερίου και σχιστολιθικού πετρελαίου ενδιάμεσα.