Αντιμέτωπη με τις επίμονα υψηλές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου η Αυστρία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, η χώρα επιδιώκει να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του μακροπρόθεσμου συμβολαίου της ενεργειακής εταιρείας OMV για την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας.

Έχοντας από καιρό επιδιώξει να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη γειτονική Ρωσία, η Αυστρία προσπάθησε να τερματίσει την επί δεκαετίες εξάρτησή της από το προσιτό ρωσικό φυσικό αέριο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, προσπαθώντας να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Ενώ πολιτικοί ηγέτες, όπως η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler των Πρασίνων, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, η εν μέρει κρατική πετρελαϊκή εταιρεία OMV ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο σύμβασης που διαρκεί μέχρι το 2040.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Gewessler δήλωσε ότι το ρωσικό μερίδιο, των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας αυξήθηκε στην πραγματικότητα τον Δεκέμβριο σε νέο ρεκόρ 98% από 76% τον προηγούμενο μήνα, ακόμη και αν ο συνολικός όγκος των εισαγωγών μειώθηκε ελαφρώς.

«Η αγορά και οι ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτήν δεν εκπληρώνουν επαρκώς την ευθύνη τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε η Gewessler. «Η διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μας προχωρά πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η Gewessler δήλωσε ότι το υπουργείο της ανέθεσε στην οικονομική δεξαμενή σκέψης Wifo να εκπονήσει μελέτη έως το καλοκαίρι σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της λήξης της σύμβασης και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή της χώρας σε εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την έξοδο από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της OMV», δήλωσε η ίδια. Η OMV δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Ενέργειας σχεδίαζε επίσης να καταστήσει υποχρεωτική για τις εταιρείες που πωλούν φυσικό αέριο στην Αυστρία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση του ποσοστού του ρωσικού φυσικού αερίου στο μείγμα τους. Θα εξετάσει τη νομική βάση για μια τέτοια απαίτηση, η οποία θα απαιτήσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να γίνει νόμος, είπε.

Δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό ο εταίρος του συνασπισμού των αριστερών Πρασίνων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, συμμετείχε στα σχέδια που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις.