Νέα παράταση, διάρκειας ενός μήνα, έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην άδεια εκμετάλλευσης της περιοχής της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στη Νότια Καβάλα, από την Energean.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, η άδεια παρατείνεται έως τις 23 Απριλίου, έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας σε σχετική επιστολή της 21ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μετατροπή του χώρου με το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο τον Μάρτιο του 2023, καθώς οι δύο συμμετέχοντες στη διαδικασία, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και Energean, δεν είχαν καταθέσει προσφορά, εν μέσω εικασιών ότι διαφωνούσαν με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το λεγόμενο ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου.

Έκτοτε, το ΥΠΕΝ δίνει συνεχώς παρατάσεις στην άδεια εκμετάλλευσης, ενώ φαίνεται να προκρίνει την επιλογή της επιστροφής της αποθήκης στο Δημόσιο και όχι τη διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση και τη μελέτη βιωσιμότητας που είχε καταθέσει πριν από 10 χρόνια η Energean, η επένδυση για την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης θα ανερχόταν στα 350 – 400 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισ. κυβικών μέτρων και μέγιστη παραδοσιμότητα 9 εκατ. κυβικών μέτρων σε ημερήσια βάση αερίου.