Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την ενέργεια Τζ. Πάιατ καθησυχάζει τους Ευρωπαίους πως η αλλαγή πολιτικής του προέδρου Τζ. Μπάιντεν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δεν επηρεάζει υφιστάμενες συμφωνίες. Ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε πως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις μελλοντικές εισαγωγές LNG. Εξάλλου η δυναμικότητα των ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2028, αν προχωρήσουν όλα τα ήδη εγκεκριμένα έργα, και θα φτάσει τα 24 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως! Περισσότερο από το 60% των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ πήγε στην Ευρώπη την τελευταία διετία.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει διαγωνισμούς για τέσσερις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 10 GW με την παροχή επιδοτήσεων που μπορεί να φτάσουν και τα 17 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει πως οι νέες μονάδες πρέπει να αλλάξουν καύσιμο το 2040 και να χρησιμοποιούν υδρογόνο από εκείνη τη χρονιά. Στόχος της Γερμανίας είναι να σταματήσει τη χρήση άνθρακα πριν το 2038 μέσω και των νέων μονάδων με φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση απέφυγε να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη χωροθέτηση και την ισχύ κάθε μονάδας.

Το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της EnBW Γιώργου Σταματελόπουλου ο οποίος θεωρεί πως ο στόχος για 10 GW νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι χαμηλός ώστε να επιτευχθεί το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη / άνθρακα πριν το 2030.

Ποιος είπε πως το φυσικό αέριο δεν θα είχε ακόμα μία χρυσή δεκαετία;