Η QatarEnergy προειδοποίησε την Τετάρτη (24/1), για καθυστερήσεις στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, καθώς αλλάζουν οι διαδρομές των εμπορευμάτων λόγω των επιθέσεων των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπό κανονικές συνθήκες από το ενεργειακό και εμπορικό πέρασμα του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ διέρχεται το 12% της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ωστόσο, οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων έχουν μειωθεί κατά 70% από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς ναυτιλιακοί κολοσσοί στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής, την ώρα που Αμερικανοί και Βρετανοί βομβαρδίζουν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη.

«Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό ορισμένων παραδόσεων που θα γίνουν μέσω εναλλακτικών οδών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της QatarEnergy. Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG παγκοσμίως και βασικός προμηθευτής (μαζί με τις ΗΠΑ) της Ευρώπης. Στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, είχε χαρακτηρίσει την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ως την «πιο επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή λόγω των επιπτώσεων που έχει στο παγκόσμιο εμπόριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον πέντε πλοία του Κατάρ που μετέφεραν LNG, αναγκάστηκαν να σταματήσουν στα ανοιχτά του Ομάν.