Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της εταιρείας, κα. Ελμίνα Κοπελούζου μίλησε για την είσοδο και αγκυροβόληση του «Αλεξανδρούπολις», του πρώτου FSRU της Ελλάδας, στο Θρακικό Πέλαγος την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου.

«Η σημερινή ημέρα, με την άφιξη του πρώτου ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου της Gastrade, αποτελεί για όλους εμάς μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα. Μια ημέρα-σταθμός που σηματοδοτεί την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης. Ένα ορόσημο για την ακριτική αυτή πόλη της Ελλάδας, που αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε η κα Κοπελούζου.

Στο Θρακικό Πέλαγος το «Αλεξανδρούπολις», το πρώτο FSRU της Ελλάδας © Gastrade

Στο Θρακικό Πέλαγος το «Αλεξανδρούπολις», το πρώτο FSRU της Ελλάδας © Gastrade

Επιπλέον, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, πρόσθεσε: «Για να φτάσουμε εδώ σήμερα συνέβαλαν πολλοί. Ιδιαίτερα, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους και τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό τον καιρό. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, ονομάσαμε το FSRU μας “Αλεξανδρούπολις”. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, που ο ίδιος οραματίστηκε και έβαλε σε τροχιά 15 χρόνια πριν, να μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησής του».

Υπενθυμίζεται ότι η πλωτή μονάδα, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου και ξεκίνησε το ταξίδι της προς το νέο της σπίτι, στην Αλεξανδρούπολη, αφού ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο Seatrium. Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιό του, σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός έργου με εμβληματική εθνική και τοπική σημασία.