Στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά χρέους ESG στον κόσμο, οι εταιρικοί πελάτες αρχίζουν να απομακρύνονται. Οι πρόσθετες κανονιστικές απαιτήσεις, τα λιγότερα οικονομικά κίνητρα και ο κίνδυνος να κατηγορηθούν για «πράσινο ξέπλυμα» απομακρύνουν τους πελάτες που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήθελαν η χρηματοδότηση να συνδέεται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα εν λόγω προϊόντα είναι τα λεγόμενα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, μια αγορά που το BloombergNEF έχει εκτιμήσει ότι αξίζει 1,5 τρισ. δολάρια, καθιστώντας την δεύτερη σε μέγεθος μετά την παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων. Σε μεγάλο βαθμό χωρίς περιορισμούς από κανονισμούς, οι δανειολήπτες και οι χρηματοδότες ήταν σχετικά ελεύθεροι να κατασκευάσουν τα δικά τους πρότυπα για τα SLL. Καθώς όμως οι χρηματοπιστωτικοί παρατηρητές αρχίζουν να υψώνουν τείχη γύρω από τη σήμανση ESG, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρύτερη υποχώρηση της αγοράς.

Πέρυσι, η έκδοση SLLs μειώθηκε κατά 56% σε 203 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αν και το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά σε όλες τις αγορές χρέους, η πτώση για τα SLLs ήταν σχεδόν διπλάσια από την πτώση για τα πράσινα δάνεια. Επιπλέον, οι πωλήσεις πράσινων δανείων ξαναζωντάνεψαν το 2024, ενώ η έκδοση SLL συνέχισε να μειώνεται, έχοντας σημειώσει πτώση 74% μέχρι στιγμής φέτος.

Η Ρέιτσελ Ρίτσαρντσον, επικεφαλής του τμήματος ESG της δικηγορικής εταιρείας Macfarlanes με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι φέτος μπορεί να είναι «ένα μικρό σημείο κρίσης τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές» στην αγορά των δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

«Όταν πρόκειται για την αναχρηματοδότηση SLLs από τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, τόσο οι δανειολήπτες όσο και οι δανειστές θα πρέπει να σκεφτούν πραγματικά σκληρά για το πού βρισκόταν η αγορά τότε – σε πλήρη νηπιακή ηλικία – και πού βρίσκεται η αγορά τώρα», δήλωσε η Ρίτσαρντσον. Το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι «αν εξακολουθεί να είναι σκόπιμο να συνεχίσουν να δανείζονται μέσω SLL».

Τα αντικίνητρα για τους δανειολήπτες ESG

Ένας βασικός παράγοντας πίσω από τη διολίσθηση της έκδοσης SLL είναι η επιβολή ενός κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί από τις εταιρείες να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους για την ESG, σύμφωνα με έναν από τους τραπεζίτες που ερωτήθηκε από το Bloomberg, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικές διαβουλεύσεις. Η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας αναγκάζει πλέον τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο μπλοκ να παρέχουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να υποστηρίξουν σχεδόν κάθε δήλωση βιωσιμότητας που κάνουν.

Αν και η CSRD δεν γράφτηκε για να ρυθμίσει τα SLL, οι εταιρικοί πελάτες επισημαίνουν όλο και περισσότερο την οδηγία ως αντικίνητρο για να αξιοποιήσουν την αγορά SLL, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου να κατηγορηθούν για οικολογικό ξέπλυμα, δήλωσε ο τραπεζίτης.

Είναι το τελευταίο σημάδι προβλήματος στη λιγότερο διαφανή γωνιά της σύναψης συμφωνιών ESG. Πέρυσι, η Financial Conduct Authority εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση με στόχο την αγορά SLL, η οποία, όπως είπε, κινδύνευε να γίνει αντικείμενο «κατηγοριών για greenwashing».

Ένα άλλο αντικίνητρο για τους εκδότες είναι η ουσιαστική εξαφάνιση του SLL greenium – το premium ή το χαμηλότερο κουπόνι που απολάμβαναν κάποτε οι δανειολήπτες ESG – σύμφωνα με τους τραπεζίτες που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Οι 10 μονάδες βάσης που μπορούσε κάποτε να εξοικονομήσει ένας δανειολήπτης SLL έχουν πλέον εξανεμιστεί σε μεγάλο βαθμό από το κόστος των ετήσιων ελέγχων που σχετίζονται με τα SLL, εξήγησε ένας τραπεζίτης.

«Κάποιοι θα αισθάνονται ότι ένα SLL δεν είναι πλέον κατάλληλο» εν μέρει επειδή «δεν θέλουν να χωνέψουν το επιπλέον κόστος των γνωμοδοτήσεων και της διασφάλισης από δεύτερο μέρος», δήλωσε η Ρίτσαρντσον.

Σίγουρα, υπάρχουν ακόμη πράσινοι εκδότες που χρησιμοποιούν την αγορά SLL. Την περασμένη εβδομάδα, η Siemens Energy AG έλαβε πιστωτική γραμμή ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με τις επιδόσεις βιωσιμότητας της εταιρείας. Και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να κάνουν χρήση των SLL καθώς αναχρηματοδοτούν χρέος που λήγει, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Γενικότερα, πάντως, πολλοί πελάτες που πριν από μερικά χρόνια είχαν συνδέσει ετικέτες βιωσιμότητας σε ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, τώρα φαίνεται να μετακυλίουν αυτές τις RCFs ως κανονικά δάνεια, σύμφωνα με έναν από τους τραπεζίτες με τους οποίους συνομίλησε το Bloomberg.

Ένας άλλος τραπεζίτης της SLL μίλησε για μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των πελατών να μην τηρούν τις λεγόμενες ρήτρες ραντεβού. Σύμφωνα με αυτές, οι δανειολήπτες που συμφώνησαν ότι τα κανονικά δάνεια θα μετατραπούν σε SLL μόλις οι στόχοι βιωσιμότητας γίνουν πιο εφικτοί, δεν τηρούν στην πραγματικότητα τις συμφωνίες αυτές, δήλωσε ο τραπεζίτης. Το μέγεθος αυτής της σιωπηλής γωνιάς της αγοράς SLL είναι άγνωστο, αλλά σημαντικό, δήλωσε ο τραπεζίτης.

Η αγορά των δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα δημιουργήθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια, καθώς η ESG μετατρεπόταν σε μια ετικέτα που έπρεπε να υπάρχει, προκαλώντας τη δική της έκρηξη στις κεφαλαιαγορές. Και καθώς δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ειδικοί κανονισμοί για την ESG, η προσθήκη της ετικέτας στα προϊόντα ήταν ένα εγχείρημα χαμηλού κινδύνου.

Η αγορά SLL εκτινάχθηκε πάνω από 960% τα έτη 2018-2021

Μεταξύ του 2018 και του 2021, η αγορά SLL εκτινάχθηκε πάνω από 960% σε ετήσιες συμφωνίες ύψους 516 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το BloombergNEF. Τα πράσινα ομόλογα, τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με τις λεγόμενες ρήτρες χρήσης των εσόδων, αυξήθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά 250% πιο μετριοπαθώς, με ετήσιες συμφωνίες αξίας λίγο πάνω από 640 δισ. δολάρια.

Η άφιξη το 2021 πιο ολοκληρωμένων κανονισμών για τις επενδύσεις ESG έθεσε τις βάσεις για να υποχωρήσει μέρος της υπερβολής γύρω από τα SLL. Όταν στη συνέχεια το τέλος της πανδημίας πυροδότησε έναν κύκλο πληθωρισμού, υψηλότερων επιτοκίων και μια έξαρση της ζήτησης ενέργειας που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα προϊόντα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα ξύπνησαν σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την Ρίτσαρντσον της Macfarlanes, ορισμένες από τις συμφωνίες SLL που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια είναι στην πραγματικότητα «αρκετά αδύναμες από άποψη ESG». Έτσι, η αγορά SLL τώρα «κάνει απολογισμό του τι είναι αποδεκτό», είπε.