Δυο ρυθμίσεις ενεργειακού περιεχομένου, μια που αφορά στο έργο της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και μια για τους σταθμούς ΑΠΕ που έχουν κατασκευαστεί αλλά έχει λήξει η ισχύς των όρων σύνδεσής τους προβλέπει η τροπολογία για την οριοθέτηση των μικρών οικισμών που κατέθεσε χθες (Τρίτη 1 Ιουλίου) ο Υπουργός ΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου στο νομοσχέδιο για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, η πρώτη ρύθμιση προβλέπει τη χορήγηση οικονομική; ενίσχυσης για την κατασκευή και λειτουργία τηλεθέρμανσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία. Οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το ύψος των χρημάτων θα προσδιορισθεί με μεταγενέστερη υπουργική απόφαση. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η ρύθμιση αντιμετωπίζει την ανάγκη εξασφάλισης μιας οικονομικότερης μεθόδου θέρμανσης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Και τούτο διότι ο  χρόνος υλοποίησης των έργων των δικτύων τηλεθέρμανσης  (με φυσικό αέριο από τη μονάδα ΣΗΘΥΑ που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Καρδιά) είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα, αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, να πρέπει να παρασχεθεί τηλεθέρμανση με πολύ πιο ακριβούς τρόπους όπως ιδίως με χρήση ηλεκτρολεβητών.

Με το δεύτερο άρθρο δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης σταθμών ΑΠΕ που έχουν κατασκευασθεί αλλά έχει λήξει η ισχύς της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Η σύνδεση των σταθμών θα γίνεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος. Δίνεται διάστημα 30 ημερών για να υποβάλλουν αίτηση ενεργοποίησης οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες σταθμών ΑΠΕ. Ενόψει του σύντομου χρονικού διαστήματος, εκ των πραγμάτων μόνο όσοι έχουν κατασκευάσει ήδη τους σταθμούς αυτούς να μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα και να ωφεληθούν από την προτεινόμενη ρύθμιση. Εδώ αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που αφορούσε έργα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Χωρίς τη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω έργων θα βρίσκονταν  σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθώς, ενώ έχουν καταβάλει τα σχετικά κεφάλαια, δεν θα μπορούσαν να λάβουν τη σχετική επιδότηση και να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστους μέσω αυτοκατανάλωσης, μια πρακτική που προωθείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη