Διακριτή θέση καταλαμβάνει η ενεργοβόρος βιομηχανία στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση πόρων ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ από τρία νέα ταμεία που παρουσιάστηκε χθες (Δευτέρα 30 Ιουνίου). Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, κονδύλια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για επενδύσεις εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας και της μεταποίησης και για τον εξηλεκτρισμό της βαριάς βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα στις επιχορηγήσεις θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σφραγίδα αριστείας STEP. «Πρόκειται για σημαντικές επιχειρήσεις, που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τις επιλέξιμες βιομηχανίες να προέρχονται από τους τους τομείς του αλουμινίου, του χαλκού, του σιδήρου, των μεταλλικών κατασκευών καθώς και τη χημική βιομηχανία.

Η σφραγίδα STEP (Strategic Technologies for Europe- Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη) είναι ουσιαστικά το σήμα ποιότητας της ΕΕ που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των «αναγνωρισμένων» έργων σε περαιτέρω πηγές δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης. Mεταξύ των ελληνικών εταιρειών που έχουν λάβει την εν λόγω πιστοποίηση για συγκεκριμένα projects συμπεριλαμβάνεται η Metlen για την ανάπτυξη καθετοποιημένης γραμμής παραγωγής για βωξίτη, γάλλιο και αλουμίνα και η ElvalColour, θυγατρική της ElvalHalcor για το project «RAD4AL» που αφορά σε νέο τρόπο βαφής αλουμινίου που μειώνει δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα και την ενεργειακή κατανάλωση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, εξάλλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης των δυνατοτήτων για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών. Εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή που βρίσκονται στη διάθεση των εθνικών κυβερνήσεων θεσμοθετήθηκαν  στο νέο Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων που συνοδεύει τη Συμφωνία για μια Καθαρή Βιομηχανία (Clean Industrial Deal State Aid Framework-CISAF). Όπως είπε κατά τη χθεσινή εκδήλωση, «συμμερίζομαι πλήρως τα αιτήματα της ελληνικής βιομηχανίας, για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε σε επίπεδο Ευρώπης και είναι ανοιχτές οι επιλογές για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο. Πάντως, είναι προφανές ότι το ενεργειακό κόστος είναι από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας και θα πρέπει να κινηθούμε περαιτέρω για να αντιμετωπιστεί». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σημείωσε από την πλευρά του ότι αξιολογείται η κατάσταση στο κάδρο του ενωσιακού δικαίου και εξαντλούνται τα περιθώρια που υπάρχουν δημοσιονομικά για όλους τους κλάδους και όλους τους τομείς.

Το CISAF δίνει τη δυνατότητα στα κράτη -μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν εθνικούς πόρους για την ελάφρυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενεργοβόρους καταναλωτές. Η κρατική ενίσχυση θα απορροφά ποσοστό των αυξημένων τιμών για μερίδιο της κατανάλωσης των επιλέξιμων επιχειρήσεων, ώστε να προκύπτει  μείωση 50% της ετήσιας μέσης τιμής χονδρικής αγοράς, για όχι περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης. Επίσης, η τιμή μετά τη μείωση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της παρουσίασης του νέου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων στις Βρυξέλλες, 16 εγχώριες βιομηχανικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η ΕΒΙΚΕΝ, ο ΣΒΕ, η Ελληνική Παραγωγή, ο ΣΜΕ, ο ΣΕΒΕ κ.α. απέστειλαν κοινή επιστολή, στην οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση «Με δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά ενέργειας είναι μακράν η ακριβότερη στην Ευρώπη, θεωρούμε αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αξιοποιώντας το νέο Πλαίσιο θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους και στήριξης της προσπάθειας βελτίωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στη βιομηχανία μας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στήριξη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

Να σημειωθεί τέλος ότι ο σχεδιασμός για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο προβλέπεται κονδύλια και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό. Οι πόροι είναι της τάξης των 574 εκατ. ευρώ και θα αποδοθούν την περίοδο 2026 – 2032.

Από αυτό το ποσό, τα 300 εκατ. αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ενεργειακού  εξοπλισμού. Επίσης, 275 εκατ. θα αξιοποιηθούν για τον εξηλεκτρισμό του εταιρικού τους στόλου. Έτσι, προορίζονται για την απόκτηση επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων, µέσω μίσθωσης ή αγοράς, καθώς και για τη δημιουργία υποδομών φόρτισης.

Διαβάστε ακόμη