Η αυξημένη έμφαση που αποδίδει η Μetlen στον κλάδο μετάλλων κατά τον νέο κύκλο ανάπτυξής της με το βλέμμα στο στόχο για EBITDA 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3- 5 ετών (και στην εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του έτους) αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στη συμμετοχή του επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στη διεθνή έκθεση για τα μέταλλα, τις εξορύξεις και τον χάλυβα (Global Metals, Mining and Steel Conference 2025) που διοργάνωσε η Bank of America Securities στην Βαρκελώνη.
Η παρουσία του κ. Μυτιληναίου σε ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια διεθνώς για τον τομέα μεταλλουργίας –όπου δίνουν το παρών τα ανώτατα στελέχη των κολοσσών του κλάδου (Glencore, Rio Tinto, BHP, Alcoa, Anglo America κ.α.) έρχεται στον απόηχο των στρατηγικών «μεταλλικών» deals που έχει ανακοινώσει η Metlen το τελευταίο διάστημα, όπως τη συμφωνία με τη Rio Tinto για την προμήθεια βωξίτη και την επένδυση των 296 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας και εγκαινιάζει την παραγωγή γαλλίου (ενός κρίσιμου μετάλλου για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση) σε ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης και να υποκαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές από την Κίνα.
Μυτιληναίος: Lose-lose πολιτικές οι δασμοί
Ο κ. Μυτιληναίος συμμετείχε μαζί με τον Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της Rio Tinto Μπολντ Μπαατάρ σε πάνελ με θέμα το τοπίο στον κλάδο μετάλλων μετά τους δασμούς και τις επιπτώσεις στην δραστηριότητα των ομίλων. Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Metlen υπογράμμισε ότι οι δασμοί λειτουργούν ως lose-lose πολιτικές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Πρόσθεσε δε ότι αν και η Metlen δεν έχει άμεσες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, εντούτοις η αμερικανική αγορά επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη δεν εξάγει άμεσα στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη.
Δυσμενής η θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων
Ένα άλλο θέμα που επεσήμανε κατά την παρέμβασή του ήταν η δυσμενής θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων, που αποτυπώνεται στα «λουκέτα» που έχουν βάλει πολλές μονάδες εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους που είναι 3 έως 5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό στις ΗΠΑ και την Κίνα. Πρόκειται για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη ο κ. Μυτιληναίος –και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΔΣ της Eurometaux-, στο οποίο μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν έχουν κατορθώσει να δώσουν λύση. Πρόσθεσε επίσης ότι το πολυσυζητημένο ReArm Europe, δηλαδή η στρατηγική επανεξοπλισμού της ΕΕ δεν συνοδεύεται από πολιτικές που να στηρίζουν τη βιωσιμότητα της μεταλλουργίας, καθώς η όποια χρηματοδότηση κατευθύνεται σε άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έλλειψη χρηματοδοτικής στήριξης από τις Βρυξέλλες των επενδύσεων που χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα ως στρατηγικές στο πλαίσιο του Critical Raw Materials Act.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας για βαριές βιομηχανίες όπως η Metlen, δηλώνοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας, με την παράλληλη εστίαση σε ενέργεια και μέταλλα, δυο διακριτούς αλλά αλληλοτροφοδοτούμενους πυλώνες που απελευθερώνουν πολλαπλές συνέργειες περιλαμβάνει ένα «shop-in-shop» μοντέλο, με παραγωγή και διαχείριση ενέργειας in-house. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η δραστηριότητα της εταιρείας σε σε συνθήκες έντονης αστάθειας.
Το στοίχημα της Metlen στην κυκλική μεταλλουργία
Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στην κυκλική μεταλλουργία, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάκτησης μετάλλων από απόβλητα βιομηχανικών διεργασιών που πλέον λειτουργούν πιλοτικά με επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο Capital Markets Day στο Λονδίνο, ο κ. Μυτιληναίος έδωσε λεπτομέρειες για τη νέα επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα δώσει «κρίσιμη μάζα» στην ανάκτηση μετάλλων -μεταξύ των οποίων και κρίσιμων και στρατηγικών- από βιομηχανικά απόβλητα.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της νέας ιδιόκτητης τεχνολογίας της εταιρείας για εξαγωγή μετάλλων σε ποσοστό έως και 99% από απόβλητα. H Metlen είναι πλέον έτοιμη να αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα τη εν λόγω δραστηριότητα, μετά το πρώτο -επιτυχημένο- βήμα που πραγματοποίησε με τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας στη Σίνδο, στην οποία παράγεται τώρα χαλκός (και στο μέλλον και άλλα μέταλλα) από υπολείμματα εκμεταλλεύσεων που μεταφέρθηκαν από τη Sometra από παλαιό εργοστάσιο του ομίλου στη Ρουμανία. Η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί στο τέλος του 2024 με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που έδωσαν στη Metlen την πεποίθηση να δρομολογήσει το επόμενο βήμα, με την ανάπτυξη δυο μεγάλων μονάδων στη Ρουμανία. Τονίστηκε δε ότι πρόκειται για το πρώτο ορόσημο στην κυκλική μεταλλουργία, με τα επόμενα βήματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό να προβλέπουν την επέκταση της παραγωγής κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων (σε συνέχεια της επένδυσης για το γάλλιο), με εξαγωγή γερμανίου από τα βιομηχανικά απόβλητα στη Ρουμανία και σκανδίου από τα κατάλοιπα που προκύπτουν από την επεξεργασία του βωξίτη στη μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές για στρατηγικά μέταλλα όπως το γάλλιο από το βήμα του συνεδρίου της BofA Securities στη Βαρκελώνη, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και στον καθορισμό των τιμών. Πρόσθεσε όμως ότι η Metlen ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει τη παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές. Αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία με τη Rio Tinto, λέγοντας πως η απόφαση για την επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο αποτέλεσε φυσική συνέχεια μιας μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών.
«Όσο λιγότερο παγκοσμιοποιούμαστε, τόσο περισσότερο περιφερειοποιούμαστε», κατέληξε ο επικεφαλής της Metlen, εξηγώντας πως το νέο τοπίο στις αγορές ενέργειας και μετάλλων δημιουργεί νέα, σύνθετα δεδομένα που απαιτούν ευελιξία, ανθεκτικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.
Διαβάστε ακόμη