Μέχρι το τέλος του 2030 σχεδόν οι μισές λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα έχουν αποσυρθεί, ενώ μέχρι το 2040 θα έχει σταματήσει πλήρως η χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι παλαιές μονάδες, στην οποία συζήτηση συμμετέχει και η ΔΕΗ.

Η διοίκηση της επιχείρησης έχει, βέβαια, ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ήδη έχει σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πρώην λιγνιτωρυχεία, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τη γερμανική RWE Renewables.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης είχε δηλώσει, στην πρώτη του παρουσίαση όταν ανέλαβε την επιχείρηση, πως μια άλλη χρήση μιας πρώην λιγνιτικής μονάδας συνδέεται με την επεξεργασία απορριμμάτων. Να λειτουργήσει δηλαδή ως μονάδα παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη τα υπολείμματα επεξεργασίας απορριμμάτων. Τότε βέβαια η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως στηρίζει το μοντέλο της καύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αλλά στην πορεία η υπόθεση ξεχάστηκε λόγω και του φόβου των αντιδράσεων έστω και αν στην Ευρώπη λειτουργούν μονάδες καύσης ακόμα και σε κέντρα πόλεων.