Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο, η Vestas, θέλει να διατηρήσει τα πρόσφατα κέρδη των τιμών – αντί να μεταβιβάσει τις εξοικονομήσεις – καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τα κέρδη του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή είναι η πεποίθηση του Anders Runevad, προέδρου της Vestas Wind Systems A/S της Δανίας. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η βιομηχανία εστιάζει στην επίτευξη κέρδους και όχι στη μεταβίβαση των μειώσεων κόστους στους πελάτες, καθώς ο τομέας της αιολικής ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθεί τρομερά τα επόμενα χρόνια για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η βιομηχανία ανεμογεννητριών προσπαθεί να βγει από την κρίση μετά την εκτίναξη των τιμών βασικών εμπορευμάτων, όπως ο χάλυβας, τις συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και την αύξηση του κόστους μεταφοράς που άφησαν τους κατασκευαστές να παραπαίουν. Η Vestas έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) το 2022, καθώς η εταιρεία αγωνίστηκε να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες θεμελιώδεις συνθήκες της αγοράς.

Για να επανέλθει σε σταθερή οικονομική βάση, η Vestas αύξησε τις τιμές, ανατρέποντας μια πολυετή τάση που έβλεπε το κόστος της αιολικής ενέργειας να μειώνεται σταθερά. Η απότομη αλλαγή άφησε ορισμένους πελάτες ανίκανους να κατασκευάσουν έργα, καθώς είχαν ήδη συμφωνήσει να πωλούν ενέργεια σε τιμή που θα ήταν πολύ χαμηλή, δεδομένου του νέου υψηλότερου κόστους του εξοπλισμού.

Για τη Vestas, όμως, ήταν απαραίτητο και η εταιρεία κατάφερε να βγάλει ένα μικρό κέρδος το 2023. Φέτος, στοχεύει να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της στο 6%, τετραπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Κάποια σημαντικά κόστη έχουν μειωθεί. Ο χάλυβας που χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες είναι λιγότερο από το μισό της τιμής που ήταν στο αποκορύφωμα την άνοιξη του 2022, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Vestas θα αρχίσει να μειώνει τις τιμές. Η προτεραιότητα είναι να φτάσει σε ένα επίπεδο κέρδους αρκετά υψηλό ώστε να διατηρήσει τις επενδύσεις που είναι κρίσιμες για την επίτευξη υψηλότερων όγκων τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις σε μεγαλύτερες και αποδοτικότερες τουρμπίνες βοήθησαν την αιολική βιομηχανία να υποσκελίσει τις μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου σε πολλές βασικές αγορές. Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις του κόστους, η αιολική ενέργεια μπορεί να εξακολουθεί να είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα σε ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας – ένα μέτρο του κόστους κατασκευής και λειτουργίας ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής – σύμφωνα με το BloombergNEF.

Έτσι, ο κύριος μοχλός μείωσης του κόστους που έχει απομείνει είναι ο ανταγωνισμός από άλλους προμηθευτές ανεμογεννητριών. Αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί μεγάλο παράγοντα τον τελευταίο καιρό.

Παρά την αύξηση των τιμών, η Vestas είχε πέρυσι αριθμό ρεκόρ νέων παραγγελιών. Ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές, η μονάδα αιολικής ενέργειας της Siemens Energy AG, σταμάτησε πέρυσι να πωλεί χερσαίες τουρμπίνες καθώς προσπαθούσε να λύσει ένα τεχνικό πρόβλημα. Με τη βιομηχανία σε γενικές γραμμές να βρίσκεται σε ανάκαμψη, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια επανάληψης του σκληρού ανταγωνισμού που συρρίκνωσε τα περιθώρια κέρδους πριν από την πιο πρόσφατη κρίση.