Η Shell την Τετάρτη 17 Απριλίου παρότρυνε τους μετόχους της να ψηφίσουν κατά ενός ανεξάρτητου ψηφίσματος, που συνυπογράφηκε από μια ομάδα 27 επενδυτών, το οποίο καλεί την εταιρεία ενέργειας να θέσει αυστηρότερους κλιματικούς στόχους, σύμφωνα με το Reuters.

Το ψήφισμα, η μεγαλύτερη τέτοια κίνηση μέχρι σήμερα όσον αφορά το μέγεθος των συμμετεχόντων, ηγείται ο ακτιβιστής μέτοχος Follow This και θα τεθεί σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση της Shell στις 21 Μαΐου.

Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από μια ομάδα επενδυτών με κεφάλαια διαχείρισης περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καλεί τη Shell να ευθυγραμμίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης του άνθρακα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από καύσιμα που καίνε οι πελάτες της Shell.

Τον περασμένο μήνα, η Shell αποδυνάμωσε έναν στόχο μείωσης του άνθρακα για το 2030 και απέσυρε έναν στόχο μείωσης της έντασης άνθρακα για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα στη μετάβαση στην ενέργεια.

Ωστόσο, η εταιρεία επανέλαβε το σχέδιο να μειώσει τις εκπομπές σε καθαρό μηδέν έως το 2050.

Η οπισθοχώρηση της Shell ακολούθησε μια παρόμοια κίνηση από τον ανταγωνιστή της BP πέρυσι, καθώς πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβράδυναν την εφαρμογή των πολιτικών για το κλίμα και καθυστέρησαν τους στόχους εν μέσω αυξανόμενου κόστους ενέργειας και ανησυχιών για τον εφοδιασμό.