«Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε την πράσινη επένδυση που πραγματοποιεί ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ύψους 26 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας. Η επένδυση αυτή επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους ετησίως και τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων. Σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση αυτή και ο οδικός χάρτης για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.

Σύμφωνα με τον υπουργό η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του ανθρακικού αποτυπώματος είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία μας. «Η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα, με βαρύτατες επιπτώσεις. Η επένδυση που κάνει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θα είναι η βάση για να έχουμε μία βιομηχανία πραγματικά ανταγωνιστική σε έναν καινούργιο κόσμο στον οποίο πολεμάμε την κλιματική αλλαγή», ανέφερε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει το δικό της λιθαράκι στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός εξετάζεται το ενδεχόμενο στήριξης της λειτουργικής δαπάνης αυτών των προσπαθειών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός συστήματος που το ΥΠΕΝ θα επεξεργάζεται και θα αξιοποιεί κάποιους πόρους από τους ρύπους με ένα άνω όριο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αυτές τις επενδύσεις.

Πάντως, για τον κ. Σκυλακάκη οι επενδύσεις αυτές είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες. Πέραν από το τεχνολογικό ρίσκο το οποίο ενέχει μία τέτοια επένδυση, υπάρχει και το γεωπολιτικό ρίσκο. «Οι γεωπολιτικές ανατροπές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή του CO2, πάνω στο οποίο στηρίζονται αυτές οι επενδύσεις», σχολιάζει. «Ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση απαιτεί πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. Και συμπλήρωσε πως «η έννοια της μεταρρύθμισης πολλές φορές παρεξηγείται ως κάτι ιδεολογικό και αφηρημένο. Στην πράξη όμως μεταρρύθμιση σημαίνει βελτίωση της αποτελεσματικότητας ενός συστήματος. Και οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας δυστυχώς θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων μας». Ωστόσο, όπως σχολίασε οι πόροι είναι πεπερασμένοι, δεν είναι αρκετοί για να χρηματοδοτήσουν όπως έχουμε σχεδιάσει και την πράσινη μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Δεν είναι αρκετοί και θα πρέπει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των συστημάτων για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θεόδωρος Σκυλακάκης © TITAN

Ο βιομηχανικός μετασχηματισμός στα τσιμέντα

Κλίμα και βιομηχανία πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι. Σημειώνεται πως η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS». Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.

Η υιοθέτηση πιο ρεαλιστικής στάσης σε ορισμένα ζητήματα και η εθελοντική προσήλωση σε κανόνες που θα προάγουν την ψηφιοποίηση και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του περιβάλλοντος θα προσδώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια βιομηχανία. Η Ελλάδα σε συνάρτηση με την Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα, ώστε να μην να μην χάσει το ανταγωνιστικό και αξιακό της πλεονέκτημα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος «στην Ελλάδα έχουμε βιομηχανίες διεθνώς ανταγωνιστικές που καινοτομούν και επιδιώκουν ρόλο σε κοινωνία και οικονομία. Η επιτυχία σήμερα προϋποθέτει συνεργασίες».

Οι επενδύσεις που κάνουν οι μεγάλοι όμιλοι πρέπει να δομούνται στη βάση της διορατικότητας και να προβλέπουν τις ανάγκες της αγοράς για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως θα διαδραματίσει κύριο μοχλό άσκησης πολιτικής. Ο ΤΙΤΑΝ αφουγκραζόμενος αυτή την ανάγκη για πράσινο μετασχηματισμό επιθυμεί μέχρι το 2030 το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας να μετατραπεί σε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και πλήρως ψηφιοποιημένη λειτουργία.

Το εργοστάσιο βρίσκεται ήδη τα τελευταία δύο χρόνια σε φάση μετασχηματισμού, με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Το έργο το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, η έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (calciner), μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την πορεία που θα καταλήξει στην πλήρη ανακατασκευή της παραγωγικής διαδικασίας για τη δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

Αυτή η φάση της επένδυσης άγγιξε τα 26 εκατ. ευρώ. Ο πλήρης μετασχηματισμός μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος, στόχος, σε βάθος χρόνου, είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα, καλύπτοντας τις ανάγκες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών, συνεχίζοντας τη δυναμική των εξαγωγών. Σήμερα, με την επένδυση στον προασβεστοποιητή, καθώς και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, το εργοστάσιο θα παράξει τσιμέντο με 150.000 τόνους μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα ετησίως, περιορίζοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων μόλις στο 30%. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του προασβεστοποιητή μπορεί να συμβάλει σε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστη λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής (στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων), μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη ταφής τους.

Ανακεφαλαιώνοντας, το εργοστάσιο είναι σε θέση να πετύχει ταυτόχρονα:

1. Περιορισμό χρήσης ορυκτών καυσίμων στο 30%, μειώνοντας τις εισαγωγές συμβατικών καυσίμων στην χώρα.

2. Την απορρόφηση ετησίως 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων της ανακύκλωσης, μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη ταφής τους.

3. Την μείωση κατά 150.000 τόνους ετησίως του ανθρακικού αποτυπώματος τους εργοστασίου.

Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, Καμάρι Βοιωτίας © ΤΙΤΑΝ

Το όραμα ολοκληρώνεται με το πρόγραμμα Ήφαιστος (IFESTOS). Μια επένδυση που σχεδιάζεται τώρα, με πάνω από 230 εκατ. ευρώ στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής, 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση, σήμερα, σε μετατροπή υφιστάμενης παραγωγής εργοστασίου σε μηδενικού άνθρακα σε όλη την Ευρώπη. Η επένδυση συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στηρίζει την ελληνική ανταγωνιστική βιομηχανία και την επιχειρηματική εξωστρέφεια. Και προσφέρει το απόλυτα πράσινο προϊόν για τις ελληνικές κατασκευές του μέλλοντος.

Το πλάνο δράσεών του, με ορίζοντα το 2030, θα καταστήσει το εργοστάσιο Καμαρίου ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιο τσιμέντου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και πλήρως ψηφιοποιημένη λειτουργία στην Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για τη μείωση κατά 54% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ΕΣΕΚ).