Νέα μεγάλη «πράσινη» επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Παπαστράτος, μέλος του ομίλου Philip Morris International, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης, από το βήμα του συνεδρίου GES2023 που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η επένδυση ξεκινά άμεσα και αφορά στην ριζική αναβάθμιση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνει ενεργειακά αυτόνομο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όπως διευκρίνισε, αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλη την επιφάνεια του εργοστασίου και των γραφείων, έκτασης περίπου 11.000 τ.μ. Επίσης, θα τοποθετηθούν αντλίες θερμότητας και ένα βιομηχανικού τύπου μπόιλερ ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου.

Όλες αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ενεργειακά αυτόνομης μονάδας, σύμφωνα με τον ίδιο. Επίσης, σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θα φτάσει τον στόχο που έχει τεθεί και αφορά στη μείωση κατά 30% του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025. Το συγκεκριμένο project αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Philip Morris International στα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο. «Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα πρώτα που μπαίνει σε αυτή την κλίμακα» τόνισε ο κ. Μαργώνης και συμπλήρωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί αρχές του 2025.

Ο κ. Μαργώνης, μιλώντας στο συνέδριο, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού της Παπαστράτος που υλοποιείται από το 2017, με επενδύσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό κριτήριο της εταιρείας. «Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η στρατηγική μας και οι επενδύσεις των 700 εκατ. ευρώ που υλοποιήσαμε είναι επενδύσεις βιωσιμότητας για την εταιρεία αλλά και τη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το εργοστάσιο έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 22 χώρες που φτάνει σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ.

Πίσω από κάθε επένδυση της εταιρείας υπάρχει η έννοια της βιωσιμότητας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Μαργώνης. Μάλιστα τόνισε ότι ήδη έχουν επενδυθεί 2 εκατ. ευρώ για τη μείωση κατά 30% του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025. Επίσης, η εταιρεία δεσμεύτηκε το 2020 να μειώσει κατά 20% την ενέργεια και το νερό που χρησιμοποιεί για κάθε μονάδα προϊόντος που παράγει.

Λούλης: Έχουν τεθεί επιθετικοί στόχοι μείωσης του αποτυπώματος της Loulis

Από την πλευρά του, ο Νίκος Λούλης, Executive Chairman, Loulis Food Ingredients, από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με τον κ. Λούλη, έχουν τεθεί επιθετικοί στόχοι μείωσης του αποτυπώματος της εταιρείας, όπως μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%, αλλά και μείωση πλαστικού κατά 30%. Επίσης, έχουν τεθεί στόχοι σε κοινωνικό επίπεδο, μεταξύ αυτών, με τη δημιουργία μουσείου ώστε να εκπαιδευτεί η νέα γενιά σε θέματα όπως η σπατάλη τροφίμων, η παιδική παχυσαρκία, η κλιματική αλλαγή κά.

«Θέλουμε να κάνουμε καλό στην κοινωνία και είμαστε υπερήφανοι που αφήνουμε θετικό αποτύπωμα» τόνισε ο κ. Λούλης και συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό όλες οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης επικοινωνούνται, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε αυτές κάνοντας την εμπειρία τους μέσα στη δουλειά πιο ευχάριστη. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι στόχοι που αφορούν τη βιωσιμότητα, ειδικότερα στο περιβάλλον, «αγγίζουν» πολύ περισσότερο τους νέους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και αναλαμβάνουν δράση για έναν καλύτερο κόσμο.