Η Shell Plc αποδυνάμωσε τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την επόμενη δεκαετία, διατηρώντας παράλληλα τη φιλοδοξία της να γίνει μια εταιρεία με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αλλαγή αυτή είναι το τελευταίο σημάδι μιας ευρύτερης προσαρμογής των σχεδίων για την ενεργειακή μετάβαση μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δέχονται πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές να επικεντρωθούν στις βασικές τους πετρελαϊκές δραστηριότητες. Η BP Plc δήλωσε πέρυσι ότι θα αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα έχει υψηλότερες εκπομπές ρύπων αυτή τη δεκαετία από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Η Shell στοχεύει τώρα να μειώσει την καθαρή ένταση άνθρακα κατά 15% έως 20% έως το 2030, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο του 20%, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση της στρατηγικής της για την ενεργειακή μετάβαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η εταιρεία εγκατέλειψε επίσης τον στόχο της για μείωση κατά 45% έως το 2035, επικαλούμενη «αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό αλλαγής της ενεργειακής μετάβασης». Αυτοί οι στόχοι μετρώνται σε σχέση με ένα βασικό επίπεδο εκπομπών το 2016.

Η αλλαγή αντανακλά την απομάκρυνση της Shell από την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε σπίτια, μετά την πώληση της βρετανικής και γερμανικής επιχείρησης λιανικής πώλησης πέρυσι.

Υπογραμμίζοντας αυτή τη στροφή πίσω στον πυρήνα των καυσίμων της, η εταιρεία εισήγαγε έναν νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών των πελατών από τη χρήση των πετρελαϊκών προϊόντων της κατά 15% έως 20% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

«Η εστίασή μας στην αξία έχει οδηγήσει σε στρατηγική στροφή της δραστηριότητάς μας στον τομέα της ενέργειας προς επιλεγμένες αγορές και τμήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ουάελ Σαουάν. «Αναμένουμε χαμηλότερη αύξηση των πωλήσεων ενέργειας συνολικά. Έχουμε επικαιροποιήσει τον στόχο μας για την καθαρή ένταση άνθρακα, ώστε να αντικατοπτρίζει αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.

Οι δαπάνες της Shell για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενδέχεται επίσης να επιβραδυνθούν τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2023 και 2025, εκ των οποίων τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη δαπανηθεί το 2023.

Φιλοδοξίες εκπομπών

Η Shell παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιό της να γίνει μια εταιρεία με μηδενικές εκπομπές το 2020, υπό τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Ουάελ Σαουάν (Wael Sawan), λίγους μήνες αφότου η BP έθεσε παρόμοιες φιλοδοξίες. Εκείνη την εποχή, οι τιμές της ενέργειας βρίσκονταν σε βαθιά ύφεση εξαιτίας του κλειδώματος της Covid-19, προκαλώντας κάποιες εικασίες ότι η ζήτηση πετρελαίου είχε ήδη κορυφωθεί.

Οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν αβάσιμες και η ταχεία ανάκαμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλαν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη, με αποτέλεσμα τα κέρδη ρεκόρ για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Έκτοτε, πολλοί μέτοχοι εταιρειών όπως η BP και η Shell απαίτησαν ολοένα και υψηλότερες αποδόσεις και προέτρεψαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πιο κερδοφόρο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Υπό τον Sawan, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τη θέση του Van Beurden, η Shell υποσχέθηκε μια “ανελέητη” εστίαση στην ενίσχυση των αποδόσεων των επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν καταγγείλει αυτό που θεωρούν ως αποδυνάμωση των δεσμεύσεων της βιομηχανίας για το κλίμα.