Η Chevron αδρανοποίησε δύο εγκαταστάσεις παραγωγής βιοντίζελ στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, επικαλούμενη τις κακές συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ αγόρασε την εταιρεία παραγωγής βιοντίζελ Renewable Energy Group έναντι 3,15 δισ. δολαρίων το 2022, προκειμένου να επεκτείνει την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων σε 100.000 βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Η συμφωνία της απέφερε 10 μονάδες βιοντίζελ και μία μονάδα ανανεώσιμου ντίζελ.

Η Chevron αδρανοποίησε τα εργοστάσια στο Ralston της Iowa και στο Madison του Wisconsin, τα οποία μαζί μπορούν να επεξεργαστούν 50 εκατομμύρια γαλόνια βιοντίζελ ετησίως. Η δυναμικότητα παραγωγής βιοντίζελ ήταν 2,07 δισεκατομμύρια γαλόνια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το βιοντίζελ παράγεται από γεωργικά έλαια και ζωικά λίπη, είναι πιο δαπανηρό στην παραγωγή από το ντίζελ με βάση το πετρέλαιο, αλλά είναι ένα καύσιμο καθαρότερης καύσης. Η παραγωγή παράγει επίσης πιστώσεις που μπορούν να αντισταθμίσουν το κόστος παραγωγής.

Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προμήθειες έχουν αυξηθεί και η αξία των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώθηκε πρόσφατα σε χαμηλό τριών ετών. Η τιμή ενός μείγματος βιοντίζελ 20% μειώθηκε τον περασμένο μήνα στα 3,45 δολάρια ανά γαλόνι ισοδύναμου βενζίνης, από το μέγιστο των 4,80 δολαρίων ανά γαλόνι τον Οκτώβριο του 2022.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αύξησε πέρυσι την ποσότητα των βιοκαυσίμων που πρέπει να αναμειγνύουν τα διυλιστήρια πετρελαίου στο μείγμα καυσίμων της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά το σχέδιο περιλαμβάνει χαμηλότερες εντολές για την αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι από ό,τι είχε αρχικά προτείνει και έστειλε τις τιμές των πιστωτικών μονάδων χαμηλότερα.

Η παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ, ενός άλλου τύπου καυσίμου που παράγεται με ζωικά λίπη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλλοίωτο στους κινητήρες ντίζελ, αναμένεται να φθάσει τα 230.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι παραγωγοί ανανεώσιμου ντίζελ παράγουν περισσότερα ανανεώσιμα πιστωτικά μόρια λόγω της χαμηλότερης βαθμολογίας έντασης άνθρακα από το βιοντίζελ.