Η TotalEnergies προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η αδυναμία στα περιθώρια διύλισης θα επηρεάσει τα αποτελέσματά της το 2024, αφού οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου οδήγησαν σε μείωση 31% των προσαρμοσμένων εσόδων της για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν μειωθεί το 2023 κατά περίπου το ένα τρίτο από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, πιεζόμενα καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά την εκτίναξη τους όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη του γαλλικού ομίλου μειώθηκαν στα 5,2 δισ. δολάρια από 7,6 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό συγκρινόταν με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 5,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, δήλωσε ότι ο όμιλος αναμένει απόδοση περίπου 10% για τον ολοκληρωμένο τομέα ενέργειας για το 2024.

«Το ένα τρίτο των επενδύσεων που έχουν προβλεφθεί για το 2024 θα αφιερωθεί σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Pouyanne στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την ανταμοιβή των μετόχων, η TotalEnergies δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα ενδιάμεσα μερίσματα κατά 6,8% σε 0,79 ευρώ ανά μετοχή και να εξαγοράσει μετοχές ύψους 2 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Για το 2023, η TotalEnergies πρότεινε μέρισμα 3,01 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 7,1% από το 2022, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψε τριμηνιαία προσαρμοσμένα βασικά κέρδη (EBITDA) ύψους 11,7 δισ. δολαρίων, μειωμένα κατά 27% σε ετήσια βάση, και παραγωγή 2,483 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (bpd), μειωμένη κατά 12% σε ετήσια βάση.

Για το σύνολο του 2023, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 36% στα 23,2 δισ. δολάρια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τις κορυφές που σημείωσαν το 2022, στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για το 2024 αναμένει καθαρές επενδύσεις ύψους 17 έως 18 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 5 δισ. δολάρια θα αφιερωθούν στο τμήμα ολοκληρωμένης ενέργειας.

Οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να παραμείνουν επηρεασμένες από τις περιορισμένες προσθήκες δυναμικότητας και την αυξανόμενη ζήτηση καθώς οι τιμές πέφτουν, δήλωσε ο όμιλος. Αναμένει πωλήσεις LNG άνω των 40 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2024.

Ο Pouyanne δήλωσε ότι το έργο Rio Grande στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επηρεάστηκε από την απόφαση του προέδρου Joe Biden να παγώσει τις εκκρεμείς εγκρίσεις εξαγωγών από νέα έργα LNG.

Ο Pouyanne αναμένει ότι τα μέτρα θα αρθούν, αλλά δήλωσε ότι το μορατόριουμ σε ορισμένες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θέτει σε αμφιβολία τις μελλοντικές άδειες εξαγωγής.