Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την Παρασκευή τις εκκρεμείς εγκρίσεις των εξαγωγών από νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η κίνηση επικροτήθηκε από τους ακτιβιστές του κλίματος, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αποφάσεις για νέες εγκαταστάσεις μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, το υπουργείο Ενέργειας (DOE) θα διεξάγει κατά τη διάρκεια της παύσης επανεξέταση που θα εξετάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων που ζητούν έγκριση για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, όπου το καύσιμο έχει μεγάλη ζήτηση.

Η επανεξέταση θα διαρκέσει μήνες και στη συνέχεια θα είναι ανοικτή σε δημόσια σχόλια, τα οποία θα απαιτήσουν περαιτέρω χρόνο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και το περιβάλλον μας». Είπε ότι η παύση «βλέπει την κλιματική κρίση ως αυτό που είναι: η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποσχέθηκαν ότι η παύση δεν θα βλάψει τους συμμάχους, λέγοντας ότι το σχέδιο θα συνοδεύεται από εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερο LNG.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια εδώ στις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας», δήλωσε η Granholm.

Οι εταιρείες και οι χώρες της Ευρώπης ανησυχούν για τις σταθερές προμήθειες αμερικανικού φυσικού αερίου, καθώς η περιοχή προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία επιθυμούν επίσης το LNG, καθώς επιδιώκουν να επιβραδύνουν την κατανάλωση άνθρακα.

Η τελευταία επανεξέταση των έργων εξαγωγής ΥΦΑ έγινε το 2018, όταν η εξαγωγική ικανότητα ήταν 4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (bcfd). Αυτή η δυναμικότητα έχει τριπλασιαστεί, με τις ΗΠΑ να γίνονται ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο πέρυσι, και πρόκειται να εκτοξευθεί υψηλότερα μέχρι το 2030 με τα υπό κατασκευή έργα.

Η θέση των ακτιβιστών

Η ανάπτυξη έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους περιβαλλοντολόγους, μέρος της βάσης του Μπάιντεν. Οι ακτιβιστές λένε ότι τα νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να βλάψουν τις τοπικές κοινότητες με ρύπανση, να κλειδώσουν την παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες και να οδηγήσουν σε εκπομπές από την καύση του φυσικού αερίου και από διαρροές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου.

«Συνεχίζει τις ιστορικές προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην παγκόσμια δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Ben Jealous, επικεφαλής της Sierra Club.

Τμήματα της αμερικανικής βιομηχανίας, που κυμαίνονται από τα χημικά προϊόντα, τον χάλυβα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αντιτίθενται επίσης στις απεριόριστες εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυξάνουν τους κινδύνους για τις τιμές των καυσίμων και την αξιοπιστία.

Μόνο τέσσερα έργα για τα οποία εκκρεμούν εγκρίσεις εξαγωγών στο Υπουργείο Γεωργίας θα επηρεαστούν από την παύση, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης χωρίς να τα κατονομάσει. Τα έργα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτά της Sempra Infrastructure, της Commonwealth LNG και της Energy Transfer (ET.N), ανοίγει νέα καρτέλα, έδειξε η ιστοσελίδα του DOE.

Η Sempra είναι πεπεισμένη ότι τα έργα της θα βοηθήσουν στην εκτόπιση των ορυκτών καυσίμων με μεγαλύτερη ένταση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, και θα παρέχουν φυσικό αέριο σε συμμάχους, δήλωσε εκπρόσωπος της. Οι άλλες εταιρείες δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Έργο CP2 Λουιζιάνα

Αναστατωμένοι με τις εγκρίσεις του Μπάιντεν πέρυσι για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλάσκα, οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν επικεντρωθεί στο να σταματήσουν το εκκρεμές έργο LNG Calcasieu Pass 2 (CP2) της Venture Global στη Λουιζιάνα, το οποίο θα ήταν ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός της χώρας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι το CP2 δεν θα επηρεαστεί από την παύση, διότι το έργο αυτό χρειάζεται πρώτα έγκριση από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας.

Αλλά η τριμελής επιτροπή της Επιτροπής, η οποία σχεδόν πάντα εγκρίνει τα έργα LNG, θα μπορούσε να το εγκρίνει ήδη από τον Φεβρουάριο, γεγονός που θα έθετε στη συνέχεια την έγκρισή του στα χέρια του DOE.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο τηλεφώνημα ότι «έργα όπως το CP2 μιλούν πραγματικά για το ερώτημα αν υπερκατασκευάζουμε;».

Εκπρόσωπος της Venture Global δεν μπορούσε να επικοινωνήσει άμεσα, αλλά το πρόσωπο αυτό δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια παύση θα μπορούσε να στείλει ένα «καταστροφικό μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η Γερμανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της τρέχουσας συμβατικής δυναμικότητας της CP2 σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.