Η αυστραλιανή πετρελαϊκή εταιρεία, Woodside θα πρέπει να αποχωρήσει από την προτεινόμενη συγχώνευσή της με τη Santos ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντί να πληρώσει premium για τον μικρότερο αντίπαλό της, δήλωσε την Πέμπτη ένας μεγάλος μέτοχος, ένδειξη του βαθύ χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τη δίκαιη αξία.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Allan Gray Australia κατέχει περίπου 700 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (460 εκατ. δολάρια) στην αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Woodside, σύμφωνα με τον CIO Simon Mawhinney.

Σε επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση της Woodside την Πέμπτη, ο διαχειριστής κεφαλαίων δήλωσε ότι η καταβολή πριμοδότησης για τη Santos θα κατέστρεφε την αξία της Woodside και δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων της, δήλωσε ο Mawhinney στο Reuters σε συνέντευξή του.

«Μας αρέσουν και οι δύο εταιρείες, αλλά πρόκειται για τη σχετική αξία. Οι μέτοχοι της Woodside θα αποδυναμωθούν ακόμη και με τη σημερινή τιμή της μετοχής», δήλωσε. «Αν πλήρωναν ασφάλιστρο, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αραίωση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποχωρήσουν, δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συναλλαγή πρέπει να γίνει».

Η επιστολή της Πέμπτης προς τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της Woodside ακολούθησε διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέγραφαν τις ανησυχίες της Allan Gray, δήλωσε ο Mawhinney. Ο διαχειριστής κεφαλαίων κατέχει επίσης ένα μερίδιο περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων A$ στη Santos.

Η Woodside και η Santos επιβεβαίωσαν τον Δεκέμβριο τις εικασίες ότι βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συζητήσεις για τη δημιουργία μιας κοινής οντότητας που θα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα εκτείνονται από την Αυστραλία έως την Αλάσκα, τον Κόλπο του Μεξικού, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σενεγάλη και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ενώ και οι δύο πλευρές δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι συνομιλίες παραμένουν σε πρώιμο στάδιο, η τιμή έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τους μετόχους της Santos, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει ένα σημαντικό premium.

Η υπόθεσή τους έλαβε ώθηση τον περασμένο μήνα, όταν ένα δικαστήριο απέρριψε ένα βασικό νομικό εμπόδιο στο έργο φυσικού αερίου Barossa της Santos ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα η διευθύνουσα σύμβουλος της Woodside, Meg O’Neill, εμφανίστηκε να περιορίζει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο premium, λέγοντας ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε από πρόσφατες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν για ένα «χαμηλό έως μηδενικό premium».

Οι υπολογισμοί της Allan Gray πρότειναν ότι μια έκπτωση στο κλείσιμο της Santos την Τετάρτη στα 7,85 δολάρια Α$ θα ήταν κατάλληλη, δήλωσε ο Mawhinney.

Η σύμπραξη Woodside-Santos έρχεται εν μέσω ενός κύματος ενοποίησης στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα με σχετικά ισχνά ασφάλιστρα.

Η συμφωνία της Exxon Mobil για την αγορά μετοχών της Pioneer Natural Resources ύψους 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η εξαγορά της Hess από τη Chevron ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγιναν με πριμοδότηση 18% και 5% αντίστοιχα.