Η μαροκινή εταιρεία ηλεκτρισμού και ύδρευσης ONEE υπέγραψε την Τρίτη συμφωνία με τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Nareva και GE Renova για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, για την αντικατάσταση των καυσίμων με πράσινο υδρογόνο για τη λειτουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 99 μεγαβάτ, σύμφωνα με το Reuters.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Λαγιούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Σαχάρας, μια περιοχή που το Μαρόκο θεωρεί δική του, αλλά όπου το υποστηριζόμενο από την Αλγερία μέτωπο του Πολισάριο επιδιώκει να δημιουργήσει το δικό του κράτος.

«Η GE Vernova θα βοηθήσει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Laayoune να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με 100% πράσινο υδρογόνο που παράγεται στο αιολικό πάρκο Laayoune της Nareva για να υποστηρίξει την επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μαρόκο από το σημερινό μερίδιο του 40% στο 52% μέχρι το 2030», ανέφεραν οι τρεις εταιρείες σε κοινή δήλωση.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου προετοιμάζει εδώ και μήνες τη στρατηγική της για το πράσινο υδρογόνο, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, καθώς επιδιώκει να αξιοποιήσει την αφθονία του ανέμου και του ήλιου.

Όσον αφορά την πραγματική παραγωγή, περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας του Μαρόκου παράγεται από άνθρακα, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 20% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η GE Renova είναι παρακλάδι της General Electric, ενώ η Nareva ανήκει στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Al Mada της μαροκινής βασιλικής οικογένειας.

Η μελέτη θα διαρκέσει δύο χρόνια. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.