Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) βράβευσε την Πέμπτη (25/1), τέσσερις προσωπικότητες του ενεργειακού κλάδου, εκ των οποίων, ένας ήταν ο προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Ο κ. Μανουσάκης βραβεύτηκε για την καθοριστική συμβολή του στην σχεδίαση, κατασκευή και υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας.

Τα βραβεία «Προμηθέας» έχουν θεσπιστεί από το ΙΕΝΕ και απονέμονται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στην επαγγελματική τους διαδρομή για την προσφορά τους στον ενεργειακό τομέα.

Το βραβείο απένειμαν ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής και ο πρώην Πρόεδρος Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ινστιτούτου και τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυσή του.

Μανουσάκης (ΑΜΗΔΕ): Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Ο κ. Μανουσάκης κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και το ρόλο του ΑΔΜΗΕ για την προώθηση των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ανέδειξε μεταξύ άλλων ως βασικά ορόσημα του 2023 την λειτουργία της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και την ανάληψη του ρόλου του project promoter της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κρήτης Ισραήλ (Great Sea Interconnector) και την επακόλουθη έναρξη των εργασιών για το καλωδιακό σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ μίλησε επίσης για τους στόχους της νέας χρονιάς στον τομέα των διασυνδέσεων με βασικότερους την κατασκευαστική ολοκλήρωση και την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, την ολοκλήρωση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector και την υπογραφή της σύμβασης για τους Σταθμούς Μετατροπής.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα μεγάλα έργα διασυνδέσεων που ωριμάζει ο Διαχειριστής όπως η διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων, οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς και η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αλβανία αντίστοιχα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικών διασυνδέσεων υπερυψηλής τάσης τεχνολογίας HVDC προκειμένου όπως είπε «να ενσωματώσουμε μεγάλες ποσότητες ΑΠΕ στα ενεργειακά μας συστήματα και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό των θαλάσσιων λεκανών της Ευρώπης».