Η Meyer Burger, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακών μονάδων στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τις μονάδες του και να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας πολιτικές συζητήσεις σχετικά με το αν ο κλάδος αξίζει μακροπρόθεσμη κρατική στήριξη για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Σύμφωνα με τo Euractiv, το σχέδιο του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ να προσελκύσει τους κατασκευαστές ηλιακών μονάδων πίσω στο γερμανικό έδαφος προσφέροντας γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στο πλαίσιο του πολυδιασπασμένου κυβερνητικού συνασπισμού, το φιλελεύθερο κόμμα FDP εμποδίζει τα σχέδια για τη χορήγηση ενός «μπόνους ανθεκτικότητας» σε επίδοξους κατασκευαστές, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης δημοσιονομικής κρίσης που προκλήθηκε από μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας τον περασμένο μήνα, η οποία άνοιξε τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά της χώρας.

Τώρα, ο ελβετικός παραγωγός μονάδων Meyer Burger απειλεί να μετεγκατασταθεί εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο 500 θέσεις εργασίας. Μετά από ζημίες ύψους περίπου 133 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, «η εταιρεία ετοιμάζεται να κλείσει την παραγωγή μονάδων στη Γερμανία», ανέφερε η Meyer Burger σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου).

Τα ηλιακά πάνελ κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα αυτές τις μέρες, αλλά η Γερμανία εξακολουθεί να φιλοξενεί ορισμένα τμήματα της αλυσίδας αξίας. Το πολυπυρίτιο, για παράδειγμα, παράγεται από την εταιρεία χημικών WACKER στη Σαξονία. Το «Poly», όπως το αποκαλεί η βιομηχανία, υφίσταται διάφορες επεξεργασίες προτού εταιρείες όπως η Meyer Burger συναρμολογήσουν τις μονάδες στο εργοστάσιό τους, το οποίο βρίσκεται επίσης στη Σαξονία.

Κάλεσμα αφύπνισης για τη Γερμανία η μετεγκατάσταση της Meyer Burger

Η Σαξονία έχει θορυβηθεί από τα σχέδια της Meyer Burger για μετεγκατάσταση. «Αυτή η ανακοίνωση είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου, Wolfram Günther, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε τώρα μια γρήγορη απόφαση υπέρ ενός προστατευμένου εθνικού τμήματος της αγοράς με κριτήρια ανθεκτικότητας». Θέλει ένα μερίδιο της γερμανικής αγοράς να προορίζεται για μονάδες «made in Germany».

Η Meyer Burger, η οποία διεκδικεί την τεχνολογική πρωτοπορία στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών υψηλής απόδοσης – αν και ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν το αντίθετο – επέρριψε την ευθύνη για τα δεινά της στον αθέμιτο ξένο ανταγωνισμό, όπως το ντάμπινγκ.

«Όσο ο νομοθέτης δεν δημιουργεί θεμιτό ανταγωνισμό παρά τις εξαγγελίες του, προετοιμάζουμε την αναδιάρθρωση στη Γερμανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Gunter Erfurt.

Η ανακοίνωση της Meyer Burger έρχεται καθώς η γερμανική κυβέρνηση αγωνίζεται να παράσχει επαρκή κρατική στήριξη για τη διατήρηση της εγχώριας παραγωγής. «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Meyer Burger και έχουμε πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης αυτής της εταιρείας και της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στη Γερμανία», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Τετάρτη.

Η εταιρεία έθεσε ως προθεσμία «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2024» και ζήτησε «μέτρα ανθεκτικότητας» για τη διασφάλιση της παραγωγής στη Γερμανία.