Επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών, εγκατάστασης ανακύκλωσης και κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) στη Βουλγαρία, δρομολόγησε μια νεοσύστατη εταιρεία, η βελγική Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE).

Η Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), με έδρα το Ντίγκεμ του Βελγίου, έχει φιλόδοξα σχέδια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρεται στο Balkan Green Energy News.

Εργοστάσιο μπαταριών στη Στάρα Ζαγόρα από την ABEE

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ αποκάλυψε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου εργοστασίου μπαταριών στη Στάρα Ζαγόρα για την αυτοκινητοβιομηχανία σε συνδυασμό με μια εγκατάσταση ανακύκλωσης στο Μπουργκάς και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Φιλιππούπολη. Ο επενδυτής είναι η βελγική εταιρεία ABEE.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Νόσιν Ομάρ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία BulgaPower αφορά το πρώτο εργοστάσιο μπαταριών στερεάς κατάστασης με δυναμικότητα 10 GWh ετησίως, που θα επεκταθεί σε 20 GWh, μια μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών 50.000 τόνων ετησίως και το «μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2019, δήλωσε ότι το έργο θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Αποτίμησε τη συνολική επένδυση σε 1,1 δισ. ευρώ.

Η ABEE θα κατασκευάσει πρώτα κέντρο Ε&Α

Η ABEE ξεκίνησε φέτος έργα για εργοστάσια μπαταριών και στη γειτονική Ρουμανία και στη Βόρεια Μακεδονία.

Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, πρόσθεσε η εταιρεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει όσο περισσότερη κρατική βοήθεια μπορεί, χαρακτηρίζοντας το έργο ως στρατηγικό. Σημειωτέον, η Rystad Energy ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι η Βουλγαρία είναι η πιο κερδοφόρα αγορά στην Ευρώπη για επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Εάν υλοποιηθεί, η «επενδυτική πρόθεση» της ABEE, όπως την αποκάλεσε ο Ντένκοφ, θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Το πρώτο στάδιο είναι η κατασκευή του κόμβου Ε&Α στο Πλόβντιβ, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Χωρίς τοξικά υλικά

Ο πρωθυπουργός Ντένκοφ δήλωσε ότι η τεχνολογία της εταιρείας αποκλείει το νικέλιο, το κοβάλτιο και τον μόλυβδο και ότι χρησιμοποιεί φθηνότερα υλικά για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το εργοστάσιο μπαταριών αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης και τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες θέσεις εργασίας.

Η Βουλγαρία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία μπαταριών και την αποθήκευση ενέργειας συνολικά στην ενεργειακή της μετάβαση.

Η Solar MD, κατασκευαστής μπαταριών με έδρα τη Νότια Αφρική, άνοιξε φέτος τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας LiFePO4 στο Rousse. Η κρατική Bulgarian Energy Holding ή BEH έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία για έργα πράσινης ενέργειας και αποθήκευσης.