Δεκαετές δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξασφάλισε η Sunlight μέλος του Ομίλου Olympia, για επένδυση στο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Ξάνθη (Βόρεια Ελλάδα) με στόχο την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα στηρίξει ένα καινοτόμο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να αυξήσει το δυναμικό παραγωγής μπαταριών λιθίου, να επεκτείνει τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, καθώς και να επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει ζωτικής σημασίας βιομηχανικά στοιχεία που μέχρι σήμερα κατασκευάζονταν εκτός της εταιρείας. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 205 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη, μια «λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή» της ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, και αναδεικνύει την προσήλωση της ΕΤΕπ στη δίκαιη ανάπτυξη και στην περιφερειακή συνοχή.

Η Sunlight στηρίζεται για δεύτερη φορά από την ΕΤΕπ -το πρώτο δάνειο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, είχε συμφωνηθεί το 2018. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού πακέτου στήριξης της ΕΤΕπ για το σχέδιο REPowerEU και το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να συμβάλουν στην επέκταση του υπερσύγχρονου παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα των στρατηγικών τεχνολογιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα.

«Καθώς η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια επιταχύνεται, οι καινοτόμες μπαταρίες έχουν καίρια σημασία για τη βελτίωση του σύγχρονου τρόπου ζωής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει με χαρά αυτήν τη νέα επένδυση στην παραγωγή και την καινοτομία. Αυτό το νέο 10ετές δάνειο έχει σκοπό να καλύψει τις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες καινοτόμων εταιρειών και αποδεικνύει την αυξημένη στήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο Κυριάκος Κακουρής, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Κύπρο.

«Η στήριξη της ΕΤΕπ επισφραγίζει τη στιβαρή επενδυτική μας στρατηγική και το όραμά μας να αναπτύξουμε καινοτόμα στοιχεία ιόντων λιθίου για τις αγορές αποθήκευσης βιομηχανικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η χρηματοδότηση της πιλοτικής γραμμής παραγωγής πρισματικών στοιχείων LFP (λιθίου-φωσφορικού σιδήρου), την οποία υλοποιεί επί του παρόντος η εταιρεία μας, αποτελεί πρόσθετη στήριξη, που δικαιώνει τις φιλοδοξίες μας για αύξηση της παραγωγής της πιλοτικής γραμμής σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο με ετήσια παραγωγή ισχύος 20 GWh» δήλωσε ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight.

Τόνωση της καινοτομίας στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών

Η Sunlight είναι την περίοδο αυτή ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στην παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών κινητήριας ισχύος, με περίπου 1 δισ. ευρώ ενοποιημένες ετήσιες πωλήσεις και σχεδόν 3.100 εργαζομένους. Η εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα της, από κατασκευαστής κυρίως μπαταριών μολύβδου-οξέος και προμηθευτής μπαταριών για τη δευτερογενή αγορά, μετεξελίσσεται σταδιακά σε πάροχο συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και σε άμεσο προμηθευτή μπαταριών για Κατασκευαστές Πρωτότυπου Εξοπλισμού («ΚΠΕ») των βιομηχανικών περονοφόρων οχημάτων.

Η στήριξη από την ΕΤΕπ θα προστατεύσει –μεταξύ άλλων– τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή, συμβάλλοντας επίσης στην επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη. Η επένδυση θα στηρίξει την ανάπτυξη πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της εταιρείας για την ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών.

Στήριξη από την ΕΤΕπ για διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα

Η νέα δανειακή σύμβαση της Sunlight αντικατοπτρίζει τη συνεχή στήριξη της ΕΤΕπ για άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα.

Πέρυσι, η ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδότηση ύψους 2,2 δισ. ευρώ για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθαρών μεταφορών και ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στη χώρα, καθώς και κεφάλαια σε τράπεζες για την παροχή χρηματοδότησης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε ΜΜΕ. Οι χρηματοδοτήσεις που χορήγησε ο Όμιλος ΕΤΕπ και υπεγράφησαν στην Ελλάδα το 2022 ήταν υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.