Το μερίδιο της Shell στο κοίτασμα φυσικού αερίου Linnorm στη νορβηγική Θάλασσα, συμφώνησε να αγοράσει η Equinor αυξάνοντας την ιδιοκτησία της στο 50%.  Η Equinor δήλωσε ότι η ανακάλυψη Linnorm είναι η μεγαλύτερη μη ανεπτυγμένη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 25-30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ανακτήσιμων πόρων φυσικού αερίου.

«Αυτό δεν επηρεάζει τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε μια ουσιαστική θέση», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Shell Νορβηγίας Marianne Olsnes στην κοινή δήλωση των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Equinor θα αποκτήσει ποσοστό 30% στην PL 255 που καλύπτει την ανακάλυψη Linnorm, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει τη διαχείριση από την A/S Norske Shell. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Μέσω αυτής της εξαγοράς η Equinor θα εμβαθύνει τη θέση της στην περιοχή Halten, σύμφωνα με τη στρατηγική μας για τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου μας στο NCS. Γνωρίζουμε καλά την περιοχή αυτή, όπου έχουμε ήδη παραγωγικούς κόμβους και βλέπουμε ακόμη ελκυστικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Kjetil Hove, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για την έρευνα και παραγωγή στη Νορβηγία.

Η ανακάλυψη Linnorm στη Νορβηγική Θάλασσα αποδείχθηκε το 2005 και είναι η μεγαλύτερη μη ανεπτυγμένη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο NCS. Το Linnorm εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 25-30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ανακτήσιμων πόρων φυσικού αερίου. Συγκριτικά, πρόκειται για περισσότερο φυσικό αέριο από τα εναπομείναντα αποθέματα σε καθένα από τα παραγωγικά πεδία Aasta Hansteen, Martin Linge και Gina Krog.

«Έχει ήδη γίνει πολλή καλή δουλειά για την ωρίμανση του Linnorm. Μαζί με τους εταίρους μας, θα βασιστούμε σε αυτό και θα αναπτύξουμε τους πόρους φυσικού αερίου του Linnorm για την ευρωπαϊκή αγορά», συνεχίζει ο Hove.

«Είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειές μας να ωριμάσουμε το Linnorm και είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να βρούμε μια λύση που ανοίγει για την ανάπτυξή του με μια ευθυγραμμισμένη συνεργασία. Αυτό δεν επηρεάζει τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε μια ουσιαστική upstream θέση στη Νορβηγία και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και τη μετάβαση της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», ανέφερε από την πλευρά της η Marianne Olsnes, διευθύνουσα σύμβουλος της Shell στη Νορβηγία.

Η συμφωνία απαιτεί την έγκριση των νορβηγικών αρχών.

Οι εταίροι στο κοίτασμα στο PL 255 είναι οι ακόλουθοι: Ο κ: A/S Norske Shell 30% (διαχειριστής μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής), Petoro 30%, Equinor Energy 20%, TotalEnergies EP Norge AS 20%.