Επενδυτικό σχέδιο ύψους 42 δισ. γιουάν (5,85 δισ. δολαρίων) στη βορειοανατολική χώρα για την παραγωγή καυσίμων από υδρογόνο που παράγεται από αιολική ενέργεια, ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία State Power Investment Corp (SPIC).

Τα έργα, τα οποία περιλαμβάνουν μια μονάδα αιολικής ενέργειας 3,5 γιγαβάτ, μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου 164.000 μετρικών τόνων ετησίως και 400.000 τόνους ετησίως έκαστο από βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας (SAF) και μεθανόλη, θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Qiqihaer της επαρχίας Heilongjiang, σύμφωνα με μια έκθεση που μεταφέρθηκε στην επίσημη πλατφόρμα WeChat της πόλης και μεταδίδει το Reuters.

SPIC: Πιθανά μέχρι το 2025 οι πρώτες εγκαταστάσεις

Η SPIC θα κατασκευάσει πρώτα ένα πιλοτικό εργοστάσιο 10.000 τόνων ετησίως που θα παράγει SAF από υδρογόνο με βάση την αιολική ενέργεια, εφαρμόζοντας τεχνολογία από την Tsing Energy Development Co, ανέφερε η έκθεση, θεωρώντας το έργο το πρώτο του είδους του στην Κίνα. Η έκθεση δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων, αλλά ανώτερο στέλεχος της κινεζικής βιομηχανίας που γνωρίζει την επένδυση δήλωσε στο Reuters ότι το εργοστάσιο SAF έχει προγραμματιστεί στα τέλη του 2025.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς οι λεπτομέρειες αυτές δεν είναι δημόσιες, δήλωσε ότι η τεχνολογία περιλαμβάνει την ανάμειξη υδρογόνου με διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι. Μόλις το πιλοτικό έργο γίνει επιτυχές, θα επεκταθεί σε 400.000 τόνους ετησίως περίπου μέχρι το 2030, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της SPIC επιβεβαίωσε την αναφορά της κυβέρνησης της πόλης, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα χρονοδιαγράμματα της κατασκευής του έργου. Η κρατική SPIC διαθέτει τους μεγαλύτερους πόρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της Κίνας, λειτουργώντας συνολικά 160-GW εγκατεστημένης καθαρής ισχύος.